NRK Meny
Normal

Haabeth erter på seg de borgerlige med Rygge-brev til finansministeren

Fylkesordfører Ole Haabeth (A) vil diskutere med finansminister Siv Jensen om Avinor bør overta driften av flyplassen i Rygge. Men i Høyre og Fremskrittspartiet reagerer de på at de ikke ble varslet før brevet ble sent til statsråden.

Ole Haabeth

Fylkesordfører Ole Haabeth burde involvert de andre fylkespolitikerne før han sendte brev ti finansministeren, sier kritikere i Høyre og Frp. Haabeth avviser kritikken.

Foto: Sebastian Nordli/NRK

– Jeg har fått brevet i en epost av en stortingsrepresentant. Jeg skulle ønske at jeg fikk det fra Ole Haabeth, og informasjon via fylkesutvalget. Det sier Fremskrittspartiets gruppeleder Håvard Jensen.

Jensen sier det hadde vært bedre med utspill fra en samlet politisk fylkesledelse, enn at fylkesordføreren sammen med Rygge Sivile Lufthavns ledelse på egenhånd ber om et møte med finansministeren.

Simen Nord

Mye av innholdet i brevet er bra, men initiativet hadde hatt mer tyngde om hele fylket var med, mener Høyres Simen Nord.

Foto: Trond-Øyvind Karterud / NRK

– Det er flere kloke hoder enn Ole Haabeth i fylket. Vi har direkte kontakter innen regjeringen og storting, flere mennesker kunne kommet med flere innspill, og lagt inn mer trykk til den brevet er adressert til, Siv Jensen.

Nord: Naturlig å involvere eieren

Simen Nord i Høyres fylkestingsgruppe er enig.

– Vi er en eier i flyplassen, og da er det helt naturlig å involvere den eieren i diskusjonene om selskapets fremtid.

Og når brevet først skulle sendes, så burde det vært sent mye tidligere, sier Håvard Jensen.

– Det er for lite, for sent. Haabeth burde ha gjort dette for fire måneder siden.

Haabeth: Har full støtte

Fylkesordføreren syns kritikken er besynderlig. Ole Haabeth sier hans oppfatning er at han har hele fylkestinget i ryggen, og at han som fylkesordfører til tider må ta et initiativ.

– Jeg opplever at jeg har full støtte i fylkestinget. Jeg tar overhode ikke til meg kritikken, dette syns jeg er høyst besynderlig.

Håvard Jensen

Det fins flere kloke hoder som kunne tenkt om innspill her, syns Fremskrittspartiets gruppeleder Håvard Jensen.

Foto: Kjell-Olav Nordberg

Hva innholdet i brevet angår, ber Haabeth og RSL om et møte med finansministeren så snart det er mulig.

– Det jeg ønsker å oppnå, noe som forøvrig støttes av de andre eierne, er å få diskutert med regjeringen og finansministeren hvilke synergier det er mellom forsvar og sivil drift på Rygge.

Liker innholdet i brevet

Ett viktig tema er å se på om Avinor kan overta driften av flyplassen. Det er forsåvidt en god idé, sier Høyres Simen Nord.

– Det er en mulig løsning, som vi gjerne er med og diskuterer. Men igjen: Vi har ikke fått den informasjonen slik at vi kunne være med og diskutere det, og eventuelt påvirke sentrale styresmakter.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD: