Gutt (1) innlagt på sykehus med hjernehinnebetennelse

En gutt fra Østfold er innlagt på sykehus med hjernehinnebetennelse.

Sykehuset Østfold, avdeling Fredrikstad

Barnet ble lagt inn på sykehuset i Fredrikstad forrige uke.

Foto: Holm, Morten / NTB scanpix

Den nesten to år gamle gutten går i Kulås barnehage i Sarpsborg og ble lagt inn på sykehus forrige uke, sier kommuneoverlege Nina C. Mikkelsen til NRK.

– Barnet ble innlagt på sykehus i uken som gikk og vi fikk beskjed om at det var snakk om hjernehinnebetennelse i går, sier Mikkelsen.

Foreldre som har barn i den aktuelle barnehagen har blitt informert om situasjonen i går og i dag. Mikkelsen forteller at alle som bor i samme bolig som gutten rutinemessig får antibiotika.

– Man må da også vurdere antibiotika til andre som omgår den syke like tett som i en husstand. Dette er noe vi er i ferd med å finne ut av nå, sier hun.

Høy feber og hodepine

Det har ikke vært aktuelt å stenge barnehagen, ettersom bakterien smitter ved nærkontakt og dråpesmitte, med slim fra luftveier eller spytt fra personen med bakterien.

– Det er heller ikke slik at man rutinemessig behandler alle barna i en barnehage, sier Mikkelsen.

Hun ønsker ikke å kommentere barnets tilstand. Sarpsborg kommune gikk ut med informasjon om situasjonen på sine egne nettsider i dag.

– Jeg kan forstå at foreldrene er bekymret, især hvis man har syke barn. Det er derfor vi har gått ut med informasjon, slik at man vet hva man skal se etter av symptomer, sier Mikkelsen.

De klassiske symptomene er høy feber, hodepine og eventuelt nakkestivhet. Det kan hos små barn være brekninger, uttalt slapphet og irritabilitet. Er man i tvil om det er noe utenom det vanlige, så bes man ta kontakt med legevakt eller fastlege.