Hopp til innhold

Gulli nekter å legge seg halv ni

Hjemmesykepleien i Fredrikstad er nedbemannet som en del av hestekuren for å utjevne overforbruket i kommunen. En av dem som får svi er 73 år gamle, cerebral parese-rammede Gulli Fornebo Eliassen.

Gulli hjemme

For en som følger FFK, Stjernen og TV-nyhetene tett, og er aktiv på Facebook, så holder det ikke med en leggetid klokka 2030, syns Gulli.

Foto: Tomas Berger / NRK

- Barnebarnet mitt på to år legger seg i åtte-tiden. Jeg gjør ikke det.

73 år gamle Gulli Fornebo Eliassen fnyser av de konsekvensene som er pålagt henne, fordi Fredrikstad kommune nå må gjennom en hestekur for å utligne et overforbruk på 70 millioner i kommunens helse- og omsorgssektor.

Det har blant annet ført til at færre er på jobb i hjemmesykepleien

Les også: Proteststorm mot ny sykepleier-turnus

Les også: Kan gå mot underskudd på 90 millioner

- Dårlig

Gulli legger seg vanligvis mellom halv ti og ti på kvelden, og det har hun tenkt å fortsette med. Det blir slik, når en er en aktiv lokalpatriot som vil ha med seg det som er av fotball- og ishockeykamper i byen. Er det ikke fotball, går det i sosiale medier for den cerebral parese-rammede og rullestolbrukende kvinnen.

- Jeg syns det er dårlig, jeg. Jeg syns de kanskje kan møblere om litt på klokkeslettene sine.

Gulli Fornebo Eliasssen er 73 år gammel, har cerebral parese og avhengig av hjelp. Med kuttene i Fredrikstads hjemmesykepleie, må hun nå legge seg tidlig på kvelden. Det nekter hun å finne seg i.

Gullis livskvalitet synker betraktelig om hun skal legge seg tidligere på kvelden, slik kommunens hjemmesykepleie nå legger opp til for å spare inn et overforbruk på 70 millioner kroner.

Fredrikstads ordfører Jon Ivar Nygård har vært fokus for mange skarpe reaksjoner etter at overskridelsene ble kjent. Han kan ikke kommentere Gullis sak direkte, men sier de desverre ikke har andre muligheter til å hente inn overforbruket.

Pengemangel gir uheldige konsekvenser

- Vi kan ikke bruke mer penger enn vi har. Det er selvfølgelig slik at det kan få uheldige konsekvenser for brukerne. Men vi har fått forsikringer fra rådmannen om at vi skal yte de tjenester som loven påkrever.

- Vi ønsker alle størst mulig grad av frihet gjennom hele livet vårt, sier Nygård, men når sykdom og sviktende helse rammer, så blir vi hjelpetrengende og avhengige av andre.

Feil måte å løse problemer på

Peter Kuran, Fredrikstad Høyre

- Sett brukeren i sentrum, sier Høyres gruppeleder i Fredrikstad, Peter Kuran.

Foto: Tomas Berger / NRK

Høyres gruppeleder i Fredrikstad, Peter Kuran, sier dette vitner om feil måte å løse problemer på.

- Vi er nødt til å levere tjenester for kommunen på innbyggernes premisser, ikke på kommunens premisser, sier Kuran.

- Vi må sette den enkelte i sentrum.

Døtrene tar ansvar

Monica hjelper Gulli

Monica Fornebo Eliassen vil ta seg av moren, slik at hun fortsatt kan leve livet som hun vil. Men det er ikke slik det skal være, mener hun.

Foto: Tomas Berger / NRK

Nå trår slekta til, for at Gulli fortsatt skal få ha det livet hun vil ha.

Datteren Monica er helt enig med mor, det blir ikke aktuelt at hun skal legge seg klokka 2030, om det så betyr at de to søstrene tar kveldsstellet for Gulli selv.

- Hun liker å ha et liv hun også, som alle andre mennesker.

- Hun skal få legge seg når hun ønsker selv, om vi så skal legge henne hver dag, så får vi gjøre det.

- Men det er ikke slik det skal være.