Hopp til innhold

Gror bart mot kreft

– En fyldig bart er prestisje, sier Jamie Sorensen. I november lar menn verden over ansiktshåret gro for kreftsaken.

movember

De ansatte ved Family Sports Club skal delta i kampanjen 'Movember'.

Foto: Sanne Lier/NRK

– Jeg håper det er lov å stusse den litt. Det er så kjedelig med bart i maten, sier Jamie Sorensen.

Sammen med sine mannlige kollegaer Alexander Eriksen, Ronald Turner og Magnus Gundrosen ved Family Sports Club i Sarpsborg skal han delta i kampanjen "Movember".

I år som i fjor står nemlig november i bartenes tegn. For å skape økt oppmerksomhet rundt prostata- og testikkelkreft skal derfor høvel og barbermaskin holdes unna overleppa i tretti dager.

Bartedonasjoner

Den første Movemberbarten grodde frem i Australia, men barteglade menn i alle land har sørget for at ansiktshåret nå vokser mer eller mindre fritt verden over.

– At vi kan gjøre noe så enkelt som å spare en bart for å støtte en viktig sak er fantastisk morsomt. Det at bartene våre i tillegg bidrar til å skape latter på jobben gjør det enda bedre, sier Sorensen.

Barteløse støttespillere kan donere penger i det ansiktshåret de selv synes er mest staselig på Movember sine hjemmesider.

På denne måten bidrar bartene til å synliggjøre kreftsaken, og å samle inn penger til forskning på testikkel- og prostatafeltet.

Hårete mål

Kollegaene legger stor prestisje i å dyrke frem det mest imponerende ansiktshåret. Men en ekte Movemberbart er ikke hva som helst, og det finnes regler for hvordan den skal trimmes.

Den er for eksempel ikke lov å la barten vokse sammen med kinnskjegget. Å gro skjegg tillates nemlig ikke.

– Jeg ønsker meg en tynn, frekk spanjolbart, sier Magnus Gundrosen.

Alexander Eriksen er ikke helt sikker på hvordan hans bart skal bli. Men han er smertelig klar over at den blir rød.

– Jeg får nok den morsomste barten – en halvtykk hårvekst med et tydelig rødskjær. De tidligere årene har hårveksten vært litt spinkel, men i fjor ble det veldig bra. Jeg satser på å gjenta suksessen i år.

Det er fylde og volum som er viktigst, skal vi tro Sorensen.

– Det tar meg tre dager, så ser jeg ut som Tom Selleck. Barten blir stor, svart og veldig fyldig. Det er en bart å være stolt av, sier han.

I fjor samlet Movember-aksjonen i Norge inn nesten 4,9 millioner kroner til kreftforskning.

– Det er morsomt å se på bart og det er morsomt å ha stor bart. Når vi i tillegg kan støtte en god sak er det bare positivt. Jeg håper våre synlige barter bidrar til at flere snakker om egen helse, sier han.

– Få det undersøkt

Overlege i urologi ved Sykehuset i Østfold, Jarl Hovland, er glad for at menn og menns helse blir viet oppmerksomhet.

Han håper menn blir flinkere til å tenke på egen helse, og oppfordrer til ikke å nøle dersom man skulle mistenke at noe er galt.

– Prostatakreft er den hyppigst forekommende kreftformen blant menn, og i 2011 var den faktisk den hyppigste av alle kreftformer. Dersom en opplever en endring i vannlatingen er dette noe som kan være viktig å få undersøkt av lege. Har bror eller far hatt prostatakreft er det også mulig du selv befinner deg i risikosonen, sier han

Selv om menn i mindre grad enn kvinner oppsøker lege når de opplever kroppslige endringer mener Hovland at mye har blitt bedre.

– Menn er fortsatt dårligere enn kvinner til å gå til legen, men jeg har inntrykk av at dette er i ferd med å endre seg. Jeg tror kampanjer som denne bidrar til at flere menn snakker om og undersøker sin egen helse. Er du i tvil – søk lege og få det undersøkt.

Overlegen har derimot fått klare formaninger hjemmefra om at hans ansikt skal fortsette å være glattbarbert.

– Jeg har fått beskjed om at jeg ikke kler bart, så mitt bidrag til Movemberaksjonen er at jeg fortsetter i jobben som urolog og undersøker menn med endrede helseforhold.