NRK Meny
Normal

Griser sjekkes for resistente bakterier

En grisebesetning i Østfold blir undersøkt for mulig smitte av MRSA-bakterier etter at en besetning i Gran på Hadeland er smittet.

Griser

Grisene på en gård i Østfold undersøkes for smitte av bakterier som er resistente for flere typer antibiotika. Er besetningen smittet, må alle dyrene slaktes. (Arkivfoto)

Foto: Tariq Alisubh / NRK

Det er sendt griser fra gården i Østfold til en gård i Gran hvor det er påvist smitte av slike bakterier. Alle grisene på denne gården må slaktes.

MRSA er motstandsdyktig mot flere antibiotika som penicillin, og kan være farlig å få for mennesker. Det har tidligere vært påvist MRSA i besetninger i Trøndelag, Troms, og Rogaland.

Jarle Bergsjø, avdelingsleder ved Mattilsynet i Østfold og Follo, sier at besetningen på østfoldgården er båndlagt inntil videre.

Har levert dyr

– I hovedsak betyr det at dyr ikke skal fraktes inn eller ut av besetningen inntil det er avklart om det er smitte. Dette er en kontaktbesetning til en annen hvor det er påvist smitte. Det vil si at det er levert dyr fra denne besetningen i Østfold til besetningen i Gran for en tid siden. Og da er det rutine å undersøke om det er smitte i denne besetningen, sier Bergsjø.

Han ønsker ikke å si noe nærmere om hvor i Østfold gården ligger.

Slakting og sanering av hus

Prøvene er allerede tatt ut og levert og Veterinærinstituttet skal analysere dem. Svarene på prøvene er trolig klare i den kommende uka.

Hva vil skje hvis det finnes MRSA-bakterier i denne besetningen?

– I Norge har vi valgt å prøve å kvitte oss med smitte i disse besetningene for å holde den gode statusen som vi har på området. Og derfor blir besetninger med smitte slaktet og husene sanert, sier Bergsjø.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Kidnappingssak for retten

    Mandag 8. august i fjor ble en mann kidnappet fra sitt hjem i Moss. I morgen starter rettssaken i Sarpsborg tingrett. To menn tok seg inn i mannens hus, og med revolver og kniv truet de mannen til å kjøre mot Oslo. Bakgrunnen for kidnappingen skal være at den ene mannen mente at fornærmede skyldte ham penger. Det skriver moss-avis.no.

  • Kjenninger tatt for ruskjøring

    I køen som oppstod etter en trafikkulykke i Habornveien i Fredrikstad søndag oppdaget politiet en bilfører og en passasjer som de anser som kjenninger. Begge var ifølge politiet ruspåvirket og fører har ikke førerkort. Derfor blir forholdet anmeldt, melder politiet på Twitter.