Hopp til innhold

Grensependling: Ikke bare om penger

Svenske grensependlere er fornøyd med tilværelsen, men synes det kan bli mye reising og at pendlingen kan gå utover familielivet.

Svinesund
Foto: Rainer Prang / NRK

Universitetslektor i kulturgeografi ved Karlstads universitet, Hans Olof Gottfridsson, har forsket på mennesker som pendler fra Värmland til Norge enten hver dag eller hver uke.

Pengene lokker – men er ikke alt

Det er omtrent 5,500 grensependlere i Värmland, og Gottfridsson har hovedsakelig studert pendlerne i kommunene Torsby, Eda og Årjäng, hvor en tredjedel av pendlerne bor.

I studien ble det stilt spørsmål om hvorfor värmlendinger pendler til Norge.

– Langt de fleste svarte at de pendler over grensen fordi de tjener bedre i Norge. Dette handler i hovedsak om penger, sier Gottfridsson til Sveriges Radio .

Men det er en myte at det er utsiktene til raske penger som får folk til å pendle over grensen, sier han.

– Det finnes jo en oppfatning om at mange reiser over til Norge for å tjene litt ekstra for å få råd til å kjøpe nytt kjøkken eller en ny bil, men vi fant ut at det ikke er slik.

De fleste hadde dette som et langsiktig livsvalg, sier han.

Tre fjerdedeler av dem som pendler fra Värmland til Norge er dagpendlere, og mange av dem er nordmenn som har bosatt seg på svensk side.

Ukependlerne minst fornøyde

Det er særlig de svenske ukependlerne som opplever at pendlertilværelsen kan være en belastning, blant annet fordi de føler at de er mye borte fra familie og venner.

– Ukependlerne trives dårligst med pendlingen. De oppfatter det som mer sosialt problematisk å pendle, sier Gottfridsson.

Men bildet er ikke entydig, for mens noen opplever at det er problematisk å være borte fra familien, synes man i andre familier at det er greit å leve litt adskilt i perioder.

Gamle kjønnsroller

Men det ligger en tendens til at tradisjonelle kjønnsrollemønstre sementeres av grensependlingen i og med at det er langt flere menn enn kvinner som ukependler til Norge. Det betyr at kvinnene må ta mer ansvar i hjemmet, sier Gottfridsson.

Han forteller at de fleste pendlerne fra Värmland til Norge er fornøyd med å tjene bra, men at mange synes det blir mye reising.

– Man vil ha fordelene ved pendlingen, men selve reisingen er det ingen som har sagt er positiv, forteller Gottfridsson.