NRK Meny
Normal

Grenseløst kontrollsamarbeid i gang

Svenske og norske trafikkmyndigheter skal samarbeide tettere for å luke ut flere farlige vogntog fra trafikken. Men nordmennene savner flere svenske trekniske kontroller.

Svenske og norske trafikkmyndigheter skal samarbeide tettere for å luke ut flere farlige vogntog fra trafikken. I dag var svenske bilinspektører på Svinesund for å se hvordan norske kontrollører jobber. Men, på svensk side er ikke oppgaven prioritert.

Trafikpolisen var flue på veggen under tekniske kontroller på Svinesund i dag.

Samarbeidet skal utvides, slik at den tekniske kontrollen kan skjerpes. I dag var svenske bilinspektører på Svinesund for å se hvordan norske kontrollører jobber.

– Vi gjør det omtrent likt, sier bilinspektør Christopher Blomqvist, men vi får kanskje noen

Ronny Lindesteg, Statens vegvesen

Ronny Lindesteg i Statens biltilsyn skjønner godt hvorfor så mange kjøretøy med tekniske feil ikke avsløres før de kommer til Norge.

Foto: Tomas Berger / NRK

nyheter vi trenger i Sverige.

En av forskjellene er omfanget. Kontrollvirksomheten i Norge er både bredere og går grundigere til verks. For Trafikpolisen har et langt mindre apparat enn det norske biltilsynet.

Nedprioritert i Sverige

– Vi har flere teknikere og flere kontrollplasser, sier sjefen for utekontrollen på Svinesund, Ronny Lindesteg.

– Vi får bekreftet av svenskene at det er ikke mange kontrollposter på E6 nordover mot Norge. Og da skjønner vi hvorfor det kommer så mange biler inn her i dårlig teknisk stand.

Kent-Owe Johansson

Kent-Owe Johansson i Trafikpolisen skulle gjerne ha kontrollert mer, hvis han kunne. Men den slags er ikke prioritert høyt i Sverige.

Foto: Petter Larsson / NRK

Tekniske kontroller av kjøretøy har ikke vært prioritert så høyt i Sverige som det er i Norge. Og det foreligger ingen planer om endring med det første.

– Vi i Trafikpolisen ønsker gjerne å kontrollere mer, men det er veldig få av oss. Og det merkes naturligvis på antallet kontroller, sier inspektør Kent-Owe Johansson i Trafikpolisen.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Stort underskudd for Norske Skog

    Norske Skog fikk et underskudd før skatt på 543 millioner kroner i andre kvartal. Netto rentebærende gjeld økte med 200 millioner kroner. Det skriver Dagens Næringsliv. Selskapet la i dag frem regnskapsrapporten for andre kvartal, et døgn før selskapets aksjonærer er kalt inn til ekstraordinær generalforsamling.

    Norske Skog, Skogn
    Foto: Eivind Aabakken/NRK