Rekordbesøk på kjøpesenter ved Svinesund

En helt vanlig julidag slo alle førjuls- og påskedager i Nordby Shoppingcenters levetid.

Nordby Shoppingcenter.

FULLT: Økt omsetning og besøksrekord – det er status for Nordby kjøpesenter på Svinesund denne måneden.

Foto: Sra Vilde Solås / NRK

Sommerens stusslige vær har ført til besøksrekord for kjøpesentrene langs svenskegrensa. Forrige tirsdag var rekordmange 48 000 personer innom Nordby Shoppingcenter.

– Jeg har vel savnet sommeren også, men når vi ser på besøk og omsetning her på Nordby, så har vi fått det igjen der, sier senterleder Ståle Løvheim fornøyd til NRK.

For tallenes tale ved det store kjøpesenteret er klar. Sammenliknet med fjoråret har antallet besøkende i juli økt med 12 prosent for det svenske kjøpesenteret noen kilometer sør for Svinesund. Og omsetningen har økt nesten like mye.

– Nå ligger vi på rundt 810 000 besøkende denne måneden. Det å handle har blitt en stor del av ferien, og når du bruker enda mer tid på kjøpesentrene, legger du nok enda mer i handlekurven, sier Løvheim.

Forskjellen på regn og sol

Ståle Løvheim

ØKER: Senterleder Ståle Løvheim ved Nordby Shoppingcenter forteller at de har satt ny besøksrekord for én dag denne sommeren, og at besøkstallene generelt er mye bedre enn i fjor.

Foto: Hermund Lybeck Kjernli / NRK

Det er liten tvil om at det dårlige sommerværet har hatt en stor innvirkning på hvordan folk velger å tilbringe feriedagene.

– Med solskinn ville vi hatt rundt 25 000, men forrige tirsdag var 48 000 innom. Det blir jo nesten som å fylle opp Ullevaal stadion to ganger, sier Løvheim.

Blant dem som har latt seg lokke til å grensehandel den siste tiden er venninnene Laila Lillevold og Maren Jægersborg som nylig var på Nordby for første gang.

– Vi er på shopping på vei hjem fra campingferie. Det er kjempefint her, nok av butikker i alle fall, men kanskje litt mye folk, sier de.

Nordby Shoppingcenter

HANDLER: Det dårlige været gjør at flere reiser over grensen og putter også mer i handlevognene.

Foto: Anette Torjusen / NRK

Kjørte 60 meter på 1,5 time

De høye besøkstallene har også ført til trafikkaos både på veiene og på parkeringsplassene. På lørdag kunne grensehandlere fortelle om timelange køer.

– Jeg anslår at vi kjørte omtrent 60 meter på den første halvannen timen.Vi sto i kø inne i parkeringshuset fra klokka var rett over fire til den ble halv sju, sier Ottar Kvitnes til Halden Arbeiderblad.

Lars Erik Erøy

FORNØYD: Også Lars Erik Erøy på kjøpesenteret i Töcksfors har opplevd gode juli-tall som følge av dårligere sommervær.

Foto: Christopher Oulie / NRK

Og det er ikke bare ved E6 det har vært en god sommer så langt. Også ved Töcksfors Shoppingcenter langs E18, noen få kilometer fra Ørje i Østfold, kan de vise til gode juli-tall.

Der har de en salgsøkning på 17 prosent hittil i måneden, og besøksøkning på drøyt sju prosent i samme periode.

– Med disse tallene ser det ut til at vi ikke påvirkes av den tøffere konkurransen i Strömstad-området, og tilsvarende i Charlottenberg, sier senterleder Lars Erik Erøy.