Normal

Grensehandelen kan bli dyrere

Snart kan det bli dyrere å kjøpe kjøtt og meierivarer i Sverige. Bondelaget i Østfold tror grensehandelen kan bli redusert.

Nordmenn på svenskehandel i Charlottenberg

Nordmenn på svenskehandel i Charlottenberg.

Foto: Simen Sveen / NRK

Foran årets jordbruksforhandlinger krever svenske produsenter nå en skikkelig prisøkning på visse varer, melder Sveriges Radio.

Det er de landbruksrelaterte bransjene som kjøtt, meieri og brød det dreier seg om.

– I verste fall dreier det seg om den økning på fire til seks prosent hvis de får gjennom sine krav, sier Thomas Svaton i bransjeorganisasjonen Svensk Dagligvarehandel.

I sommer ble det klart at også prisen på alkohol og tobakk kan komme til å øke.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Mindre grensehandel?

Bondelagsleder Bjørn Gimming i Østfold sier at når inflasjonen i Sverige ligger på knappe én prosent, er en prisøkning på fem-seks prosent svært mye.

Han utelukker ikke at det kan få konsekvenser for grensehandelen.

– Det er i utgangspunktet vanskelig å bedømme, men en vesentlig prisøkning i vil kunne ha en viss innvirkning på handleslekkasjen til Sverige, sier Gimming til NRK.no.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Grensehandel

Handels- og Servicenæringens Hovedorganisasjon, HSH, tror nordmenn kommer til å grensehandle for 11 milliarder kroner i år.

Foto: NRK / NRK

Økt svensk produksjon

Mats Hedlund er markedsdirektør hos meieriprodusenten Arla, et av selskapene som ønsker å få opp prisen på sine produkter.

Han sier at dyrere mat vil føre til økt produksjon hos de svenske bøndene.

Hvordan tror du forbrukerne vil reagere dersom det blir en så stor prisøkning?

– Det er vel ingen forbruker som jubler over det. I dette tilfellet tror jeg likevel at forbrukeren forstår og verdsetter tilgangen på svenske råvarer og er forberedt på å betale litt mer, sier han.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Bjørn Gimming

Leder for Bondelaget i Østfold, Bjørn Gimming.

Foto: Lars Håkon Pedersen / NRK

Øker og øker

En svensk undersøkelse som ble presentert i sommer viste at fire av ti nordmenn var på handletur til Sverige i andre kvartal i år.

Handels- og Servicenæringens Hovedorganisasjon, HSH, tror nordmenn kommer til å grensehandle for 11 milliarder kroner i år.

Og det er Nordby shoppingsenter på Svinesund som er den store vinneren. Der la én million besøkende igjen 470 kroner hver i løpet av juli måned i år, noe som gjorde at salget i år gikk opp med 12 prosent sammenlignet med fjoråret.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD: