Hopp til innhold

Grensehandelen har stagnert

Nordmenn handlet for 9,3 milliarder svenske kroner i Sverige i fjor, viser tall fra Handels- og servicenæringens hovedorganisasjon. - Dette stemmer med hvordan vi ser det, sier kjøpesentersjef ved Svinesund.

Nordby Shopping Center

Nordmenn handlet for 9,3 milliarder svenske kroner i grensebutikkene i fjor. Det er nesten ingen økning i forhold til 2006. - Handelen flytter seg fra butikk til butikk og kommune til kommune på svensk side. Noen gjør det bedre, andre dårligere enn før, sier senterleder på Nordby Shopping Center.

Foto: Rainer Prang / NRK

Gjennom flere år har veksten i grensehandelen ligget på 10 til 15 prosent årlig, men det ser nå ut til at veksten har flatet ut.

Nordmenn handlet for 9,3 milliarder svenske kroner i grensebutikkene i fjor. Det er nesten ingen økning i forhold til 2006.

- Det ser ut til at grensehandelen har stabilisert seg, sier direktør Thomas Angell  hos Handelens och servicenæringens hovedorganisasjon (HSH) til svenske TT.

- Stemmer med vår oppfatning

Ståle Løvheim

Ståle Løvheim er uenig i at grensehandelen skal betraktes som en 'ren svensk gevinst'. - HSH glemmer de norske eierinteressene i det meste av grensehandelsvirksomheten, sier Løvheim.

Foto: Rainer Prang / NRK

- Disse tallene tror vi på. Endelig ser det ut til at statistikerne kommer opp med ”riktige tall”, sier senterleder Ståle Løvheim ved Nordby Shopping Center syd for Svinesund til NRK.

Han mener grensehandelen har vært stabil de siste tre årene.

- Våre anslag har vært en total grensehandel på 9 milliarder, der Strømstad-regionen står for 4,5 til 5 milliarder, og Nordby med to milliarder, sier Løvheim.

Han mener handelen flytter seg fra kommune til kommune og fra butikk til butikk på svensk side, og at noen gjør det bedre enn før, mens andre har færre kunder.

- Særlig merker man det ved etablering av kjøpesentre. På Nordby har vi enorm vekst og det samme gjelder kjøpesentre andre steder langs grensen på svensk side, så det er kort og godt snakk om å flytte handelen på svensk side, sier han.

Vekst i  mange bransjer

Skjærtorsdag i Strömstad

Alkohol, tobakk og kjøtt står sterkt i nordmenns bevissthet, når det handles i Sverige, men også faghandlerne opplever sterk vekst i visse områder langs grensen.

Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

Det er fortsatt tobakk, alkohol og kjøtt som dominerer omsetningen på svensk side, men også faghandelen øker kraftig. Flere norske kjeder har etablert seg i Sverige grenseland, og fjoråret ga et tydelig signal om at faghandelskjedene er oppdaget av grensehandlerne.

- Vi registrerer en økning i omsetningen innenfor alle bransjer, men 2007 er det første året der faghandelen har hatt en større økning enn innenfor de tradisjonelle grensehandelsbransjene, sier Løvheim til NRK.

Thomas Angell i HSH sier til TT at de norske handelsorganisasjonene gjør et de kan for å forbedre konkurranseforholdene i forhold til svenske butikker.

-Våre krav til de norske myndighetene er at man må senke avgiftene på tobakk og alkohol, og forsøke å harmonisere dem med svensk nivå. Også kjøtt er det for høye tollavgifter på, sier Angell til TT.

- Ingen ren svensk gevinst i grensehandel

Handels- og Servicenæringens Hovedorganisasjon peker på at at omsetningen i svenske butikker helst burde ha havnet i Norge, og at avgiftslettelser ville gi et konkret bidrag til at så skjedde.

- Naturligvis hadde vi gjerne sett at denne handelen hadde havnet i norske butikker. Ni milliarder kroner i omsetning innebærer rundt 9 000 arbeidsplasser på norsk side målt opp mot omsetning, sier Angell til TT.

Ståle Løvheim er uenig i at grensehandelen skal betraktes som en "ren svensk gevinst".

- HSH glemmer de norske eierinteressene i det meste av grensehandelsvirksomheten, sier Løvheim.

Blant annet eier Olav Thon deler av kjøpesentrene på Nordy og i Tøcksfors, samt andre steder langs grensen. Ved Svinesund er også norske eiere inne i flere av virksomhetene.

Løvheim mener det er nærmere 8 000 enn 9 000 ansatte i grensehandelen, og peker på at mange ansatte er nordmenn.

- Man må heller ikke stikke under en stol at av det totale antallet ansatte i grensehandelen på svensk side, er det rundt 3000 nordmenn ansatt i grensehandelen, sier han.