NRK Meny
Normal

Greit å bade i Skjebergkilen

Sarpsborg kommune forsikrer at det er helt greit å bade i Skjebergkilen. Hytteeiere ved Grimsøya har vært bekymret for vannkvaliteten etter dumping av mudder ved Haslau.

Vann i Skjebergkilen

Kommunen har registrert bekymring for vannkvaliteten i Skjebergkilen, men forsikrer at det ikke er farlig å bade.

Foto: Per Arnold Wiig

Hytteeiere og andre som ferdes i Skjebergkilen har uttrykt bekymring for vannkvaliteten, og har satt det i forbindelse med mudderdumpingen. Det fortelles om skum på vannet, gjørme i vannkanten, vond lukt og døde krabber.

Liv-Torill Osland Lunde

Rådgiver Liv-Torill Osland Lunde i Sarpsborg kommune.

Foto: Rune Fredriksen / NRK

– Vi har ikke kjennskap til noe i området som gjør det helseskadelig å bade, forsikrer Liv-Torill Osland Lunde, rådgiver i miljørettet helsevern i Sarpsborg kommune.

Enkelte bekymringsmeldinger

Hun bekrefter at kommunen har fått enkelte bekymringsmeldinger om hvorvidt det er farlig å bade i vannet.

Selv om vannet er grumsete på grunn av vårflom, alger og deponering av masse som gir spredning av muddermasser, er det trygt å bade i området, slås det fast på Sarpsborg kommunes internettsider.

Osland Lunde forteller at sesongen for å ta prøver av badevann ikke er startet ennå, selv om en del som har startet badesesongen.

Mudder og vårflom

Dumpingen av muddermasser fører gjerne til spreding av masse i vannet. Samtidig er det vårflom i Glomma og den store vannføringen fører til at det er mye partikler i vannet.

– Dersom det skulle være noe her som er farlig, så måtte jo fylkesmannen ha fulgt opp det overfor dem som dumper mudder, mener Osland Lunde.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Bil skled av veien

    En bil har sklidd av veien på riksvei 188 ved Tune kirke i Sarpsborg. Det ser ut til at det ikke har oppstått personskader, skriver politiets operasjonssentral på Twitter.

  • Kjørt til legevakt etter velt

    En 16 år gammel jente er kjørt til Halden legevakt etter at hun veltet på lett motorsykkelen sin. Bakgrunnen for velten skal være at hun forsøkte å kjøre unna en elg. Det skriver politiet på Twitter.