NRK Meny
Normal

– Jeg har alltid drømt om å bære OL-ilden

Tirsdag fikk bryteren Grace Bullen overlevert ilden som skal til ungdoms-OL på Lillehammer fra grekerne på Panathenaic stadion i Athen.

Ungdoms-OL-ilden er tent i Athen

Grace Bullen og Runa Møller Tangstad med OL-ilden på Panathenaic Stadion i Athen.

Foto: Wang Toppidrett

– Det var en heftig dag. En travel dag, en bra dag som ble enda bedre utover dagen. Det er fantastisk hvordan grekerne hadde planlagt dette, hva de hadde gjort klart. Vi var to norske, Runa Møller Tangstad og meg som fikk være med. Vi fikk en stor opplevelse vi aldri kommer til å glemme, sier Grace Bullen.

Den 18 år gamle bryteren fra Fredrikstad tok gull i bryting under ungdoms-sommer-OL i Nanjing i Japan i fjor. Runa Møller Tangstad fra Brønnøysund skal være frivillig under ungdoms-OL på Lillehammer.

Høytidelig seremoni

Lekene arrangeres på Lillehammer fra 12. til 21. februar neste år. I dag bringer Grace og Runa OL-ilden hjem fra Athen.

Grace forteller at det var høytidelige saker hun var med på i Athen.

– Den samme seremonien som i det tidlige Hellas: Damer med lange kjoler som kommer inn med olivengrenen. Ilden tennes av sollyset i en buet speilramme. Jeg følte at jeg ble sendt tilbake i tid, jeg fikk oppleve hvordan de gjorde det i tidlige Hellas, forteller Grace.

Grace Bullen mottar OL-ilden på Panathenaic Stadion i Athen.

Grace Bullen med OL-ilden på Panathenaic Stadion i Athen. Video: Wang Toppidrett.

Hun var den første nordmannen som fikk overlevert ilden. Hun løp et lite stykke med den på Panathenaic stadion i Athen, før hun ga den videre til Runa. Runa løp videre med den et stykke.

– Nå holder jeg OL-ilden!

– Det var mange som så på. Jeg tenkte bare på at nå er det jeg som holder jeg flammen.

– Hvordan var det å få den i hånda?

– Jeg var veldig beæret. Jeg har sett det samme på TV under alle OL så lenge jeg kan huske. Jeg har sett hvordan de gjør det, og har alltid ønsket å være en som bærer flammen og sender den videre. Nå har jeg fått oppleve det.

Den norske delegasjonen i Athen har tatt godt vare på ilden. Tirsdag kveld tok de den med seg da de gikk ut og spiste middag på restaurant. I natt er det blitt holdt vakt over den. I løpet av dagen blir den brakt hjem til Norge med fly.

Nå skal fakkelen på en reise rundt i Norge. Den skal blant annet innom Grace' hjemby Fredrikstad.

– Jeg skal være med på turen der. Jeg gleder med til å se den igjen, og håper å få holde den igjen, sier bryteren.

Grace Bullen med Vegard Ulvang

Grace Bullen sammen med Vegard Ulvang. Ulvang var også på plass i Athen, som leder i langrennskomiteen i Det internasjonale skiforbundet (FIS).

Foto: Wang Toppidrett

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Ulykken er på Rolvsøyveien

    Frontkollisjonen på Rolvsøy har skjedd på Rolvsøyveien, melder politiet. To personer er lettere skadet. Tre biler er involvert i ulykken. Det er omkjøring om Dikeveien og lange køer i området.

  • Front mot front på Rolvsøy

    To personer er lettere skadet etter en front mot front ulykke i Dikeveien på Rolvsøy i Fredrikstad. Det er trafikale problemer på stedet, melder politiet.