Google falt for Tords Halden-app

Google har oppdaget Halden. Grensebyen er den første i Norden som er valgt til å være med i datagigantens mobilapp «Field Trip».

Tord Nilsen

Tord Nilsen fra Halden har kartlagt flere mer eller mindre ukjente perler i hjembyen. Oversikten har han delt med andre gjennom Oppdag Halden.

Foto: Anders Winlund/NRK

Tord Nilsen kan sprette champagnen med god samvittighet denne helgen. Det som startet som et tidsfordriv mens han luftet hunden, har blitt en del av Google sin oppdagelsestjeneste for mobil, Field Trip.

– Det begynte med at jeg skaffet meg hund og gikk turer i skogen, og da tok jeg mange bilder. Etter en del år begynte jeg også å se på skulpturer i byen, og oppdaget da at det var veldig lite informasjon om skulpturene, forteller han.

Oppdage nye ting

Oppdag Halden

Tord Nilsens tidsfordriv Oppdag Halden har blitt innlemmet i Google sin mobilapp Field Trip.

Foto: Anders Winlund/NRK

Samtidig hadde han oppdaget et leserbrev i lokalavisen som påpekte det samme. Tord bestemte seg derfor for å opprette en nettside, der han la inn bilder og informasjon om statuer han hadde kartlagt i Halden.

– Jeg ville gjøre siden litt mer synlig, og skrev noen kommentarer i Halden Arbeiderblad uten særlig respons. Så da gikk jeg rett til den store kjempen, Google. Jeg sendte dem en mail og de fortalte at det var interessant for dem.

Appen skal hjelpe folk med å oppdage nye ting, og sender brukerne varsler om de er i nærheten av interessante steder. Den er også stemmebasert, slik at man kan få meldingen lest opp.

Ikke Fredriksten festning

Halden er den første byen i Norden som er representert i appen. Nilsen har foreløpig konsentrert seg om å legg inn informasjon om de litt ukjente perlene i byen.

– Foreløpig er det statuer og monumenter, men jeg ønsker å konsentrere meg om ting som kanskje ikke er helt oppe i dagens lys.

- Festningen er ikke så interessant?

– Nei, den er vel ikke det. Kanskje hvis det er noen uoppdagede steder der, men ellers er det ting som kanskje ikke engang haldenserne tenker over. Det er rett og slett en måte å oppdage Halden på, forteller Tord Nilsen.