NRK Meny
Normal

Glomma flommer over

Oppoverbakke om bord på Gamlebyfergen, og Glomma går over elvebredden i dag. Og vannet vil fortsatt stige, sier meteorologene.

Flom Gamlebyen

Den pensjonerte førerhunden Xenon (6) betrakter en Glomma som er merkbart større enn vanlig i formiddag.

Foto: Rune Fredriksen / NRK

Kommunen har innstilt byfergen på grunn av vannstanden, som nå er så høy at ferga ikke kommer under bruene i sentrum.

Enda høyere vannstand i morgen

Meteorologisk institutt har gitt ut et såkalt OBS-varsel for Østfold for helga. Meteorologene varsler vestlig liten storm på kysten i sør, ellers vindkast opp mot 30 m/s et stykke inn over land.

Vannstanden er ventet å ligge opp til 90 cm over tidevannstabellene, og det vil stige til opp mot 110 cm til søndag morgen.

Det verste været er ikke her

Men Østfold slipper billig fra det, sammenlignet med spesielt Vestlandet. Telemark er nærmest Østfold av de områdene der Meteorologisk institutt har sendt ut spesialvarsel for helga. Fra ettermiddagen er det varslet storm i fjellet, og vindkast på 30 m/s i lavlandet. Vinden vil avta utover natta.

Ingen problemer

Så langt er det ikke meldt om akutte problemer på grunn av den høye vannstanden, sier nødetatene.

Fjeldberg båthavn

Vannet stiger på vestsiden i Fredrikstad, som her ved Fjeldberg båthavn.

Foto: Anne Ognedal / NRK

– Vi har fått noen meldinger fra folk som er bekymret, men det er ikke noe som har ført til at vi må rykke ut, heldigvis, opplyser vakta på Alarmsentral Øst. Politiets operasjonssentral har en lignende status å melde. Bortsett fra meldinger om en bil som sto parkert litt vel nærme det stigende vannet på Enhus på Kråkerøy, er det ingenting å melde.

– Vi fikk tak i eieren, som fikk reddet unna bilen, sier operasjonssentralen.

Men de ber bedrifter og privatpersoner som har biler parkert i områdene ved Seut og videre utover fra Fredrikstad kontrollere biler de har parkert. Vannet siger stadig lenger inn over land.

Lars Gunnar Tiben

– De har det verre på Vestlandet, syns Lars Gunna Tiben fra Trosvik.

Foto: Anne Ognedal / NRK

Lars Gunnar Tiben fra Trosvik tok tidlig i ettermiddag turen ned til Seut for å sjekke forholdene. Han har ingen bil selv i området. Ved fabrikkanlegget til Brynild Gruppen spruter vannet ut av to rør i veggen, kan han se.

– De er nok forberedt, for du ser og hører at pumpene går, sier Tiben.

Andekos på Vaterland

Foreløpig er det ikke satt noen rekorder, forteller folk til NRK Østfold. Så langt er det mer kos enn bekymringer, for eksempel for Mari Josefine Holme, fra Vaterland på østsiden i Fredrikstad.

Ender i hagen

Kunne mate endene i hagen, skriver Mari Josefine Holme til bildet hun har sendt NRK Østfold.

Foto: Mari Josefine Holme

– Vannet går godt over bryggekanten, og da kommer endene.

Hun har sett det verre før.

– Det var nok et par ganger i fjor vi hadde springflo. Jeg snakket med naboen i sted, og han husker at det har vært ganske godt oppå gangstien her.

Ekstremværet «NINA» kan du selv følge utviklingen av på yr.nos sattelittfeed.

Har du bilder av flommen du vil dele med oss? Send gjerne epost til NRK Østfold og legg gjerne ved noen ord om hvordan situasjonen er der bildet ble tatt. Eller du kan sende bilder på Instagram, og merke dem #nrkostfold.

Saken oppdateres.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Bortetap for Fredrikstad

    Fredrikstad Fotballklubb ledet to ganger i bortekampen mot Asker i ettermiddag, men tapte til slutt 3-2 for laget som ligger midt på tabellen i 2. divisjon. Kun to poeng skiller FFK på 2. plass fra 7. plassen når lagene tar sommerferie. Moss spilte 0-0 hjemme mot Bærum

  • Oljelekkasje fra Kråkerøybrua

    Brannvesenet har lagt ut lenser i Glomma etter at det begynte å lekke olje fra Kråkerøybrua i Fredrikstad. Oljen kommer fra en oljeslange som ble revet av i forbindelse med en bruåpning lørdag, skriver Fredriksstad Blad. Brua åpnes ikke båtpasseringer, og det er usikkert når den kan åpnes igjen.

    Brannbåten ligger under Kråkerøybrua i forbindelse med oljelekkasje
    Foto: Grete Ruud/NRK