NRK Meny
Normal

Sprekker kan utsette ny St. Olav

Forfallet ved Glemmen videregående skole kan gå utover ny St. Olav i Sarpsborg. I dag ble det klart at behandlingen av skolebruksplanen utsettes til over nyttår.

Glemmen - sprekk gulv

SPREKKER: I utgangspunktet skulle sprekkene kunne være til å leve med i mange år fremover, men det ble det en brå stopp for i begynnelsen av november.

Foto: Tomas Berger / NRK

Tidligere denne måneden ble det klart at Glemmen måtte stenge et helt bygg etter stort forfall.

Jeg håper det er plass til begge

Inger Christin Torp

Nå stoppes også behandlingen av skolebruksplanen i desember som en konsekvens av dette. Politikerne og administrasjonen vil ha mer tid til å gå gjennom det som har skjedd. For en oppgradering av Glemmen kan bli så kostbar at andre prosjekter, som ny St. Olav i Sarpsborg, kan bli utsatt.

– Alarmerende

Leder av opplæringskomiteen, Inger Christin Torp, sier til NRK at de har valgt å ta en ekstra utredning frem mot februar.

– Vi har gjort en ytterligere bestilling på en rapport om situasjonen i Nedre Glomma før vi gjør et endelig vedtak i februar neste år, sier hun.

Inger Christin Torp

PÅ VENT: Behandlingen av skolebruksplanen blir utsatt i påvente av skadene på Glemmen. Det bekrefter Inger Christin Torp i fylket.

Foto: Ingrid Mathilde Langvik/NRK

Hun sier at det ikke vil få konsekvenser for skolebruksplanen i form av tid, men at dette gjøres for å gjøre politikerne tryggere på vedtaket de nå skal gjøre.

– Det er mange forslag og mange modeller om hva som skal legges hvor og det er store utbyggingsbehov. Nå har vi fått alarmerende meldinger fra Glemmen og får en full rapport nå på fredag. Den blir avgjørende fordi det kan komplisere undervisningstilbudet ytterligere. Det kan bety at vi må vurdere et erstatningsbygg, men det vet vi ikke ennå, sier hun.

Må se på prioriteringen

Da Norconsult foretok en gjennomgang av Glemmen ble det avdekket sprekker som er beregnet til å holde over tid uten store konsekvenser.

– Nå har det skjedd ting som gjør at en utsettelse av skolebruksplanen er nødvendig, sier hun.

Glemmen videregående skole

STENGT: E-blokka ved Glemmen videregående skole er stengt. Nå kan det få konsekvenser for andre skoler.

Foto: Anne Ognedal/NRK

Etter planen skulle St. Olav bygges først. Der har elevene vært delt mellom St. Olav og Greåker på grunn av stenging av bygg.

– Vil dette endre prioriteringen?

– Vi må se på det totale utbyggingsbehovet og hvilke bygg som kommer først. Nytt bygg på Glemmen har en pris på 180 millioner kroner, mens vi må se nærmere på hvor mye det vil koste å bygge en ny skole for 800 elever i Sarpsborg.

– Bør man frykte for ny skole i Sarpsborg?

– Jeg ser ingen grunn til redsel. Vi skal bygge en ny St. Olav og vi skal se hva som må løses ved Glemmen. Derfor må vi ha et helhetlig grep.

Hun sier hun ikke kan kommentere om det kan bli endring i prioriteringene før den nye rapporten kommer på fredag.

– Jeg kan ikke svare på det før jeg får rapporten, men jeg håper det er plass til begge.

– Hvilken av skolene må vike?

– Det vil jeg ikke spekulere i. Vi må se på alvoret her og på helheten. Så kan vi gjøre en vurdering.

St. Olav videregående skole

SLITT: Det over 30 år gamle bygget til St. Olav holder ikke dagens standard og Sarpsborg skal derfor nå en ny skole i sentrum.

Foto: Anette

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Vestby-pasienter til Kalnes

    Styret i Sykehuset Østfold har i dag konkludert med at sykehuset er i stand til å ta imot pasienter fra Vestby. Styret ønsket en gjennomgang av hvordan sykehuset skal håndtere blant annet bemanning og korridorpasienter før Vestby-pasientene kommer.

    Sykehuset Kalnes
    Foto: Tor-René Stryger / NRK
  • Se 20:55-nyhetene her

    Martin Tangen-Schmidt gir deg nyhetene fra Østfold klokken 20:55.