Hopp til innhold

Glem 3D på kino - nå er det lyd som gjelder

Kinoer over hele landet ruster til kamp mot tv, video, nettbrett og smarttelefoner ved å installere nye lydanlegg som skal gi en helt ny kinoopplevelse.

Tormod Ringnes

Lyddesigner Tormod Ringnes har jobbet med flere norske storfilmer. Han har stor tro på at lyd kan bli hit.

Foto: Anette Torjusen / NRK

Lyden strømmer ut fra den norske filmen Beatles som har premiere til sommeren, og lyddesigner Tormod Ringnes hos Nordic Film shortcut jobber for fullt med lyden.

Skal man henge med blant kinoene i de store byene, bør man bygge om.

Tormod Ringnes, lyddesigner

Og nettopp lyd er kinobransjens nye trumfkort. Et av lydsystemene som er i ferd med å innta norske kinoer, er Dolby Atmos.

– En helt egen opplevelse

Lydsystemet har høyttalere i taket og i 64 kanaler, mot dagens 8.

– Det blir en helt annerledes opplevelse med Dolby Atmos, med flere kanaler rundt i rommet, kan det fylles med lyd på en ny måte. Mens lyden i dag kan være diffus og litt uklar, vil vi få fulltone-lyd i hele salen. Man kan ha mye mer kontroll på hvordan man kan legge lyd i et rom, forklarer Ringnes.

Kino

Fulle kinosaler er målet.

Foto: www.colourbox.no

Lyddesigneren har hatt ansvaret for lyden på flere storfilmer som Max Manus, Hodejegerne og han mikset en versjon av den norske suksessfilmen Kon Tiki i Atmos. Både Beatles og den kommende filmen om Kaptein Sabeltann, vil bli mikset i samme lydsystem. Skal kinoene henge med, bør det investeres i nye lydanlegg.

– Det er ikke så dyrt, så sånn sett er det en enkel investering. Flere og flere filmer blir mikset i Dolby Atmos og skal man henge med blant kinoene i de store byene, bør man bygge om, sier han.

17 prosent av kinopublikummet

For lyddesigneren selv åpnes det helt nye muligheter med flere kanaler.

– Du skal fortsatt fortelle en historie, men kan legge mye av historien ut i rommet. Det åpner for mer kreativitet. Spesielt for norsk film, der det legges mye arbeid i små detaljer hvor vi nå kan bruke enda flere nyanser.

Han tror også det nye lydsystemet vil gjøre både taletydelighet og lyd mer behagelig.

– Det vil bli en bra opplevelse, hvor man har mye bedre kontroll over lyd og dialog.

Tror du dette vil trekke publikum til kino?

– Vi har jo et eksempel fra kinoen i København, Imperial, som har bygd om til Atmos. Da de viste filmen Gravity, klarte de å ta 17 prosent av kinopublikummet i Danmark alene. Så det viser at publikum vil ha dette, sier han.

Her kan du se traileren til den nye Beatles-filmen (saken fortsetter under)

Første trailer til filmatiseringen av Lars Saabye Christensens roman «Beatles».

Håper lyden blir trekkplaster

– Det kommer garantert til å bli helikopterflyvning til å begynne med, for det egner seg veldig bra Atmos, ler kinosjef i Fredrikstad, Jørgen Søderberg Jansen.

Kinoen har blitt kåret til Årets kino hele tolv ganger, og er i tenkeboksen på nytt lydsystem. Dolby Atmos er et av lydsystemene som vurderes – med en prislapp på rundt en million kroner.

Jørgen Søderberg Jansen

Kinosjef i Fredrikstad, Jørgen Søderberg, håper bedre lyd kan bli kinoens neste fortrinn.

Foto: Anette Torjusen / NRK

Søderberg Jansen forteller at flere utenlandske lydaktører vil inn på det norske markedet.

I Norge har kinoene i Sandvika og Kristiansand fått Dolby Atmos, og flere kinoer vurderer nå en opprustning av lydanlegget.

Mens 3D-effekten er i ferd med å dale, har man nå tro på at lyden skal bli det nye trekkplasteret. For det er ikke til å stikke under stol at kinoen må konkurrerer med hjemmekinoen, nettbrett, smarttelefoner og pc.

Søderberg Jansen tror det blir ekstra viktig for kinoene å være med på lydutviklingen.

– Film er overalt, men man kan også få kjøpt mat over alt. Allikevel går vi på restaurant. Vi går ut for å få en opplevelse. Det er ikke sånn at du må gå på kino for å se film i dag, men vil du ha noe stort og større lyd og bilde, samt lyden av popkorn, bør kinoen være i forkant med Atmos før hjemmekinoen får det, sier han.