NRK Meny
Normal

Gleder seg til HA-jobb

Halden Arbeiderblads nye redaktør roser haldenserne for stort engasjement for avisen sin. Han gleder seg til å ta fatt.

Halden Arbeiderblad
Foto: Tobias Sakrisvold Martinsen / NRK

- Halden Arbeiderblads setting i lokalsamfunnet er helt unik. Det som skjedde i våres viser veldig tydelig et stort engasjement rundt avisa, sier Hans Petter Kjøge, som mandag denne uka ble ansatt i Halden Arbeiderblad som redaktør.

Han roser folk i Halden for at de stod opp for avisen , da det daværende styret i Halden Arbeiderblad ville kaste både redaktør og administrerende direktør.

Etter annonseboikott, oppsigelser av abonnement fra leserne og massive protester valgte styret å gå av.

Les også:
Kjøge ble ny redaktør i HA
Utsetter redaktør-ansettelse
10 søkere til redaktørjobb
Tilbudt lederjobben ved Institutt for journalistikk

Frode Rekve (t.v.) og Arvid Johansson

1. mai 2009 vil bli husket lenge i Halden. De fleste av deltakerne gikk under de HA-ansattes parole 'Nei til usaklige oppsigelser'. Frode Rekve t.v. sammen med tidligere redaktør i HA Arvid Johansson.

Foto: / NRK

Turbulent 2009

Frode Rekve ble ansatt som redaktør i Halden Arbeiderblad fra 1. januar i 2007.

I våres ble Rekve og administrerende direktør Anne-Grethe Kolstad forsøkt sparket av det daværende styret, som ble ledet av Harald Bjerge.

Styreleder Bjerge oppga avisens vanskelige økonomiske situasjon som grunn, men mistanken dreide seg om at styret forsøkte å fjerne redaktør Rekve fordi han har vært kritisk til måten Arbeiderpartiet styrte Halden komune på.

- Når det er representanter for arbeiderbevegelsen som står bak dette som nå har skjedd, så provoserer det folk. For det er jo arbeiderbevegelsen som har kjempet fram ytringsfriheten, samholdet, likheten og felleskapet. Folk får ikke det til å henge sammen og det kom ti uttrykk her i dag, sa Frode Rekve til NRK etter årets 1. mai-tog i Halden, da han ble ettertrykkelig hyllet av folk som hadde møtt opp for å støtte de HA-ansattes parole "Nei til usaklige oppsigelser".

Les også:
- Ingen rolle i HA-saken
Ap tar selvkritikk i HA-saken
- Fantastisk å bli båret frem
1. mai-tog preget av avisbråk

- Vil følge Rekve-linjen

Frode Rekve ble i sommer tilbudt stillingen som leder for Institutt for journalistikk i Fredrikstad og takket ja til jobben.

Han tiltrådte stillingen fra 1. september, og da redaktørstillingen ble utlyst kom det 10 søkere, hvorav en var Hans Petter Kjøge, tidligere nyhetsredaktør og journalist i Fredriksstad Blad.

- Rekve og jeg står for mye av det samme, så jeg føler meg velkommen til Halden og gleder meg veldig, sier Kjøge til NRK.

Kirsti Rørmyr, Fagforbundet Halden kommune

Fagforbundet i Halden kommune har vært en av de sterkeste kritikerne av Halden Arbeiderblads redaksjonelle linje. - Under Frode Rekve fikk avisen et svært positivt oppsving, og vi gleder oss over at det er ansatt en søker til redaktørstillingen uten forankring i lokalmiljøet Halden, sier Fagforbundets leder Kirsti Rørmyr.

Foto: Rainer Prang / NRK

Han sier han vil legge vekt på å utvikle journalistikken i avisen.

Kjøge sier til NRK at han håper at han vil slippe å slåss like mye som Frode Rekve har måttet gjøre i Halden.

Fagforbundet positive

Fagforbundet i Halden kommune er en av de tidligere aksjonærene i Halden Arbeiderblad, som har ledet an i kampen for endringer i Halden Arbeiderblads redaksjonelle stil.

Fagforbundet har gitt uttrykk for at de har ment seg sjikanert i avisens spalter .

Et årsmøte i foreningen stod bak vedtaket om å knytte Halden Arbeiderblad sterkere til A-pressen, for gjennom det å få en endret redaksjonell linje.

A-pressen var største aksjonær i avisen, og Fagforbundet og flere andre forbund og foreninger ga aviskonsernet opsjon på sine aksjer, men tapte samtlige aksjer etter flere rettsaker mot Halden Arbeiderblads styre.

- Jeg tror det er sunt for lokalmiljøet i Halden å få en redaktør utenifra. Jeg håper at Kjøge fortsetter den linjen Frode Rekve la opp til, om at ytringsfrihet gjelder selv i Halden, sier Fagforbundets leder Kirsti Rørmyr til NRK i en kommentar til nyansettelsen av redaktør i lokalavisen.

Les også:
- Apressen har tillit til HA-styret
Innkasserer millioner på beslaglagte aksjer
HA vant i lagmannsretten
A-pressen anker i aksjesak

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Kuttet strømstolpe i to

    I en trafikkulykke på Rokkeveien kuttet en personbil en strømstolpe i to før den havnet i en hage 150 meter unna. En person er kjørt bort i ambulanse, melder Halden Arbeiderblad.

  • Trafikkulykke i Halden

    Nødetatene er på vei til Rokkeveien i Halden, der det har vært en trafikkulykke. Skadeomfanget er ukjent.