NRK Meny
Normal

Gleder seg som unger over ny brannbil

I ett år har Fredrikstad brann- og redningskorps jobbet med å skaffe seg ny brannbil. Nå er det stor glede over den nye bilen.

Fersk brannbil

Mannskapene i Fredrikstad brann- og redningskorps venter spent på å ta i bruk den nye brannbilen sin. Denne uken er det intern opplæring.

Foto: Kathrine Brønn / NRK

– Det tar så lang tid for vi må bruke litt tid for å se hva som er på markedet. Sist vi kjøpte ny brannbil var i 2002 og verden har gått videre siden det, forklarer brannmester Rune Robertsen når NRK er på besøk.

– Vi må bruke litt tid på å få riktig bil og rett utstyr.

Mye nytt utstyr

Den nye bilen erstatter en 26 år gammel brannbil som er ferdig med sin tjeneste.

Blant det nye utstyret er bærbar saks og spreder, som brukes til å redde folk ut hvis de sitter fastklemt etter en bilulykke.

– Det er mye lettere å ta med seg for mannskapene, enn det gamle, sier Robertsen.

gleder seg over ny brannbil

Brannmester Rune Robertsen i Fredrikstad brann og redningskorps gleder seg sammen med sine kollegaer over den nye brannbilen.

Foto: Kathrine Brønn / NRK

Videre er brannbilen full av rom med rør, slanger og elektrisk utstyr som brukes av brannvesenet når de er ute på sine mange ulike oppdrag.

– Vi er som guttunger når vi får en ny bil, smiler brannmesteren mens kollegaene står rundt den nye bilen.

Denne uken har de ansatte i Fredrikstad brann- og redningskorps intern opplæring på bilen.

Mer miljøvennlig

Bak på bilen i et skap er det montert inn utstyr som gjør at bilen også er mer miljøvennlig når det skal slukkes brann med skum.

– Det er det første av sitt slag som er levert i Norge. Det er et system som tar til seg svært lite tilsetningsveske, forklarer brannmesteren om det nye skumutstyret.

Systemet sørger for at det blir veldig lite tilsetning av skumstoff til slukking, men det sørger likevel for at det blir nok, ifølge brannvesenet.

Skumanlegget og mobilt klippeutstyr er noe av det brannkorpset i Fredrikstad har bestilt spesifikt til bilen. Bilen har også høytrykk skjæreutstyr som gjør at mannskapet kan skjære i mur og taksten for å få vann med høyt trykk inn i lukkede rom og hindringer.

Motoren til brannbilen er på 450 hestekrefter og bilen har kostet 4,3 millioner kroner.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Inne på topp 10 liste

    I går rundet Harald Zwarts film "Den 12. mann" 500 000 besøkende på kino, og er med dette inne på topp 10 over mest sette norske kinofilmer i nyere tid.

    Den 12. mann
    Foto: Nordisk Film / Zwart Arbeid
  • Advarer mot lave ledninger

    Hafslund Nett advarer mot lavthengende strømledninger i skog og mark. Strømførende ledninger henger mange steder svært lavt på grunn av is som tynger dem ned. Det kan være livsfarlig å komme i berøring med disse ledningene.