Hopp til innhold

Gladnyhet i kampen mot giftplante: – Tror vi skal klare å fjerne den

Kjempebjørnekjeks tar fullstendig over stedene den etablerer seg, og kan gi stygge hudskader. Nå mener Sarpsborg kommune at de har funnet ut hvordan man kan bli kvitt den.

Fjerning av kjempebjørnekjeks

Kjempebjørnekjeks kan bli tre meter høy, men er ikke ønsket i Norge. I Vestby i Akershus har de i flere år jobbet med å bekjempe planten ved å klippe av blomstene og grave opp røttene. Her er Ola Eian i aksjon.

Foto: Cathrine S. Torjussen

– De siste årene har vi fått bort kjempebjørnekjeks fra 60-70 prosent av områdene der den tidligere har vokst. Vi har ikke utryddet den, men har god kontroll og tror vi skal klare å fjerne den mer eller mindre helt, sier rådgiver Egil Holme i Sarpsborg kommune.

Oppgaven med å fjerne kjempebjørnekjeks og den nært beslektede tromsøpalmen kan virke nesten umulig. Forekomsten av planten har økt jevnt og trutt etter at den ble introdusert i Norge, og finnes nå over store deler av landet. Planten er stor, dominerer fullstendig der den har slått rot, og har vist seg svært vanskelig å bli kvitt.

Et av stedene der det er tettest mellom de svartelistede plantene, er i Sarpsborg og Fredrikstad. Etter flere års systematisk kamp mot plantene, ser de nå resultater.

Langs gangveier og ved barnehager

Metoden har blant annet handlet å bruke sprøytemiddelet roundup systematisk flere ganger på de samme områdene.

– Det er helsemessige grunner til at vi prioriterer denne arten. Plantesaften virker etsende på huden, og du trenger ikke engang å få plantesaft på deg for å få sviskader når man etterpå eksponerer huden for sollys. Når denne vokser inntil gangveier og ved barnehager, så er det særlig uheldig, sier Holme.

Video Farlig Blomst

Kontakt med kjempebjørnekjeks, gjerne i kombinasjon med direkte sollys, kan gi svimerker og blemmer som her.

Foto: Nyhetsspiller

Arbeiderne har selv fått merke dette når de har jobbet med plantene. Selv om de har brukt heldekkende regntøy og hansker, fikk en av arbeiderne svimerker på den lille stripa med hud som kom til syne på håndleddene mellom hanskene og jakka.

Holme forteller at arten ofte spres langs vassdrag, men det er også eksempler på at frø har spredt seg gjennom kantslått langs veiene eller fordi jordmasser med frø i har blitt flyttet på.

– Det er ingen samordnet plan for akkurat denne arrten, men i Østfold og Oslo-området er det gjort en del, sier Holme.

Krevende jobb

Den pensjonerte forskeren Helge Sjursen ved NIBIO har tidligere undersøkt hva som er den mest effektive måten å bekjempe kjempebjørnekjeks på. Deres forsøk tydet på at sprøytemiddelet roundup var det som fungerte best.

Han legger likevel ikke skjul på at det er en svært krevende oppgave å bli kvitt denne planten.

– Det er litt av en jobb. Man må gjentas ofte gjenta arbeidet på et sted flere år på rad. Men vi lyktes med å utradere en plantasje i Ås. Så det nytter om man går inn for det, sier Sjursen.