NRK Meny
Normal

Gjør neppe noe for å få inn smuglerbøter

Utenlandske smuglere blåser i bøter. Justisministeren tror det blir for mye arbeid å kreve inn pengene.

Faremo redegjør i Stortinget

Justisminister Grete Faremo signaliserer at hun ikke kommer til å ta opp kampen med smuglere som ikke betaler bøtene sine.

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Ulf Leirstein

Ulf Leirstein.

Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

I desember skrev NRK.no at utenlandske smuglere ikke har betalt bøter for rundt to millioner kroner. Visepolitimester i Østfold, Thor Bernard Klepper, tror smuglere ser på Norge som en frisone.

Stortingsrepresentant Ulf Leirstein (Frp) har nå tatt opp saken med justisminister Grete Faremo (Ap), men noen umiddelbare grep for å ta opp kampen varsler hun ikke.

– Vi har ikke inngått internasjonale bilaterale avtaler som åpner for bistand til tvangsinndrivelse, skriver Faremo i sitt svar til Leirstein. Hun viser også til at dette blir for tidkrevende.

– Det var et overraskende ærlig svar, sier Leirstein.

LES OGSÅ:

– Krever mye tid og ressurser

– Jeg mener vi har en unik mulighet til å forfølge folk som ikke betaler da Norge betaler vanvittig mye penger til EØS. Det er fullt mulig å få på plass noen avtaler. Vi snakker ikke om hundre land her, sier Leirstein.

Han stilte følgende spørsmål til justisminister Grete Faremo: – Hva vil justisministeren iverksette av tiltak for å unngå at utenlandske smuglere som blir tatt ikke får en reell straff?

– Å skulle igangsette prosesser med forhandlingen om slike avtaler vil kreve mye tid og arbeidsressurser uten at man kan forutsi noe om hvilke resultater man eventuelt kan forvente å oppnå når det gjelder innfordring av bøter fra personer bosatt i utlandet som overtrer tolloven, skriver Faremo i sitt svar til Leirstein.

I fjor var det snakk om to millioner kroner som smuglere hadde utestående. Leirstein mener at dette gjør noe med rettsfølelsen til folk.

LES OGSÅ:

Vil gi tollerne mer politimyndighet

– Gjør du et lovbrudd som skal det få en konsekvens. Kan vi gi bøter til nordmenn og svensker, så må vi kunne gjøre det til andre også og sørge for at det blir innkrevet, sier han.

– Hva mener du bør gjøres?

– Vi kan ta bilen deres når de blir tatt. Vi kan kreve at de skaffer en bankgaranti før de får kjøre videre. Jeg mener tollerne bør få mer politimyndighet, sier han.

Faremo skriver også i svaret at et alternativt sanksjonsmønster vil være å benytte fengselsstraff som primærreaksjon.

– Det vil kreve kriminalpolitiske avveininger. Det vil dessuten legge ytterligere belastninger på kapasiteten i norske fengsler, både for varetekt og soningsplassene, skriver hun.

LES OGSÅ:

Vet hvor grensen mellom bot og fengselsstraff går

Advokat Harald Otterstad har forsvart flere utenlandske smuglere som har blitt tatt i tollen.

Han bekrefter langt på vei teoriene til politiet, og sier at smuglerne vet godt hvor grensen mellom bot og fengselsstraff for alkoholsmugling går.

– De er såpass orienterte om grensene mellom forelegg og ubetinget fengsel. Smuglerne spekulerer selvfølgelig i dette, fordi et forelegg ikke engang er verdt papiret det er skrevet på, sier han.

Otterstad mener at dagens praksis må endres dersom den norske statskassen skal nyte godt av utenlandske smuglere.

– Jeg tror i hvert fall at praksisen vi har i dag er totalt uegnet hvis vi skal ha noe håp om å få inn penger. Men det tror jeg også at politiet er klar over.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Ny smuglertrend mener tollerne

    Sju polakker ble stoppet på grensa ved Svinesund med kort tids mellomrom i helgen, alle med for mye alkohol i bilene. Sjåførene ble pågrepet og varene inndratt. Kontorsjef i Tollregion Øst-Norge, Wenche Fredriksen sier dette er en ny trend å smugle på. -Stadig oftere blir smuglervarene fordelt på flere biler slik at mengden i hver bil blir mindre. – Til sammen beslagla vi over 1200 liter alkohol i disse bilene, men i hver bil var det ca. 200 liter. – Smuglerne tenker kanskje det er enklere å slippe unna kontroller på denne måten sier Fredriksen.

  • Forsøkte smugle valper

    5 hundevalper av typen Mops ble i helgen forsøkt smuglet over grensen på Svinesund. Tollvesenet kom over valpene da en ungarskregistrert bil ble stoppet i en rutinekontroll. Dette var valper som skulle selges i Norge sier Wenche Fredriksen, kontorsjef i Tollregion Øst-Norge. Valpene ble levert til Mattilsynet.