NRK Meny
Normal

Gjør felles sak for fengsel

Høyre og Fremskrittspartiet i Halden samles om å skaffe ungdomsfengsel til byen.

Halden fengsel

BRA BELIGGENHET. Et ungdomsfengsel nær Halden fengsel (bildet) antas å kunne gi en del besparelser i forhold til blant annet transport av fanger.

Foto: Sebastian Nordli / NRK

I Halden er Høyre i posisjon, og Fremskrittspartiet i opposisjon.

I fjor høst var tonen partiene imellom skarp, men Frp har senere varslet ønske om et nærmere samarbeide, blant annet med utgangspunkt i at de to partiene utgjør dagens regjering.

Nå reiser Høyre og Frp sammen fra Halden til Oslo, for å treffe representanter fra Høyre/Frp-regjeringen, og med seg hjem håper man å få løfter om bygging av et ungdomsfengsel i hjemkommunen.

Les også:

Gjør felles sak

Det er stortingsrepresentant Ulf Leirstein (Frp) som har invitert til møtet i Oslo i dag, som er det andre møtet rådmann Gudrun Haabeth Grindaker og ordfører Thor Edquist (H) har med stortingspolitikere om plasseringen av ungdomsfengselet.

Det forrige møtet om samme tema var med Arbeiderpartiets daværende justisminister Grete Faremo før stortingsvalget i 2013.

- I ettermiddag skal jeg til Justisdepeartementet i Oslo i runde nr. 2 for å markedsføre at et nytt ungdomsfengsel bør legges til Berg i Halden kommune, skriver ordfører Edquist på sin blogg onsdag.

Han forteller at han til dagens møte har med seg en ny og forbedret presentasjon av Halden-alternativet, som mulig plassering for ungdomsfengselet.

Halden-ordføreren har også tatt med seg ringreven Henrik Rød - med fortid fra Stortinget til dagens møte.

- Med for å promotere Halden i departementet, som styres av Fremskrittspartiet, er også Per Egil Evensen (Frp) og Henrik Rød (FrP), skriver Edquist.

Les også:

Lauvås

LAUVÅS STØTTER HALDEN. - Det vil være gunstig å bygge et ungdomsfengsel i Halden. Det mener Arbeiderpartiets stortingsrepresentant Stein Erik Lauvås Onsdag skal flere østfoldpolitikere i møte med justisdepartementet, hvor tema blir etablering av et ungdomsfengsel.

Foto: Christian Nygaard-Monsen

Kamp om ungdomsfengsel

Halden fengsel ble åpnet for langtidsfanger i april 2010, og kommunen blir vurdert som et aktuelt sted når staten skal bygge nytt ungdomsfengsel.

Stortinget har vedatt å bygge et fengsel for de mest belastede kriminelle unge.

Justisminister Anders Anundsen fra Frp har lovet at det skal komme raskt, og han har gitt uttrykk for at han ser på Halden som et aktuelt sted, fordi det kan være felles nytte av transport.

Fem østfoldkommuner er med å kniver om å få bygge det nye ungdomsfengselet.

Fengselet skal huse seks innsatte mellom 16 og 18 år, i tillegg til rehabiliteringstiltak, og vil trolig ha et 20-tall ansatte.

Konkurransen er hard, og 36 kommuner landet over er med i konkurransen - nesten halvparten av dem i Hedmark.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • To jenter innrømte brannstifting

    To jenter som er elever ved Kjølberg skole, har innrømmet at de tente på skolen lørdag morgen, skriver Fredriksstad Blad. Brannen førte til mindre skader på skolekjøkkenet og et annet rom. De to jentene har ikke gitt noen forklaring til hvorfor de tente på skolen.

  • Harald Horne skal lede sammenslåing

    Tidligere fylkesrådmann i Østfold, Harald Horne, er engasjert som hovedprosjektleder for å etablere den nye Viken fylkeskommune
    Fra 2020 skal Østfold, Akershus og Buskerud slås sammen til et fylke.