NRK Meny
Normal

Gjennomfører felles utredning av fremtidig kommunestruktur

Kommunene i Indre Østfold enige om felles utredning av fremtidig kommunestruktur, men politikerne er uenige om hva det betyr.

Erik Unaas

Eidsberg-ordfører Erik Unaas mener det er viktig at alle de ti Indre-kommunene får et felles utgangspunkt for å diskutere sammenslåinger.

Foto: NRK

Rådmennene i Indre Østfold skal innen utgangen av året gjennomføre en felles utredning av den fremtidige kommunestrukturen i regionen.

Regjeringen har invitert alle norske kommuner til å gjøre en slik utredning, som et ledd i kommunereformen.

Eidsberg-ordfører Erik Unaas mener det er viktig at alle de ti Indre-kommunene får et felles utgangspunkt for å diskutere sammenslåinger.

– Det går på fordeler og ulemper ved å bli en større kommune. Det går på hvordan man kan løse oppgavene i egen kommune, større kommune eller interkommunale selskaper, sier han.

LES OGSÅ:

Ja eller nei?

Utredningsprosessen skal etter planen munne ut i et ja eller nei til sammenslåinger fra alle kommunene innen våren 2016.

– Dersom noen kommunestyrer sier klart at de ønsker å bli en del av en større kommune, så kommer også spørsmålet om hvilken av nabokommune de ønsker å gå i giftermål med.

Unaas håper å få dette opp til politisk behandling så fort som mulig.

– Jeg ser at de største kommunene i Indre Østfold er litt utålmodige, for dette er et tema på hver eneste samtale når ordførerne er samlet. Men jeg hører også at andre kommuner ønsker litt mer tid på seg til å ta en avgjørelse. Og det har jeg full respekt for.

Skiptvet-ordfører Svein Olav Agnalt er positiv til en felles utredning, men understreker at han ikke har snudd og er for kommunesammenslåing av den grunn.

– Enkelte ganger kan det være greit å ha en gjennomgang av sterke og svake sider. Det ligger ikke noe mer i det. Det er slik at kommunene skal si noe i løpet av 2016. Dette er ikke et skritt på veien mot kommunesammenslåing i Indre Østfold. Det er kun en rasjonell måte å behandle saken på, sier han.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • En person omkom

    Politiet bekrefter nå at en person omkom etter å ha blitt påkjørt av toget på østre linje. Ulykken skjedde på strekningen mellom Knapstad og Spydeberg.

  • Østfoldinger i landslagstropper

    Fetterne Tarik og Mohamed Elyounoussi er med i troppen til privatlandskampene mot Island og Panama. Det opplyste Norges Fotballforbund i dag.

    Isabell Herlovsen er med i troppen til kvinnelandslagets VM-kvalifiseringskamper mot Irland. Det samme er Ina Gausdal fra Sarpsborg. Uttaket ble offentliggjort tirsdag.