NRK Meny
Normal

Gjenganger uten skilt og førerkort

Ubetinget fengsel og avskilting av biler har ikke hindret en 28-årig haldenser i å kjøre bil uten førerkort. Nå har han fått sin fjerde dom.

Politikontroll

Mannen er tatt for kjøring uten førerkort en rekke ganger.

Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

Mannen må sone 60 dager i fengsel. Denne gang er han dømt for sju tilfeller av kjøring uten førerkort. I fjor fikk han en dom for åtte tilfeller.

Sarpsborg tingrett slår fast at 28-åringen ikke har veldig mye forståelse og respekt for bestemmelsene. Gjentatte avskiltinger av biler har heller ikke hindret mannen i å kjøre.

I løpet av perioden fra slutten av mai i fjor til midten av april i år ble han tatt sju ganger for kjøring uten førerkort.

– Greit å kjøre lokalt ...

I mai i fjor ble han stanset på riksvei 22 i Rakkestad, fordi han ikke hadde skilt på båthengeren han hadde på slep. Mannen påsto da at han hadde glemt førerkortet hjemme.

Et par uker senere ble 28-åringen stanset på nytt, denne gang på fylkesvei 124 i Rakkestad. Da hadde han kjørt i 90 kilometer i timen i 80-sonen. Føreren innrømmet de faktiske forholdene, men ga samtidig uttrykk for at det var greit å kjøre uten førerkort så lenge han kjørte lokalt.

Tatt tre ganger av samme politimann

I fjor sommer la en betjent ved lensmannskontoret på Ørje merke til en bil som stadig passerte kontoret. Betjenten visste at føreren ikke hadde noe førerkort. I begynnelsen av juli så betjenten at bilen sto parkert ved en butikk et stenkast fra lensmannskontoret, og da føreren skulle kjøre videre, ble han stanset.

Avskilting (ill.bilde)

Haldenseren lot seg ikke stanse av at bilene han kjørte ble avskiltet.

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

Dagen derpå stanset betjenten den samme føreren i den samme bilen i Ørje sentrum. Da var tålmodigheten slutt for politibetjenten: Han avskiltet bilen på stedet for å få en slutt på mannens bilkjøring uten førerkort.

Det hindret likevel ikke haldenseren i å fortsette med å kjøre bil. I oktober ble han nemlig stanset på nytt av den samme politibetjenten. Denne gang i en annen bil. Han fortalte at han hadde kjøpt bilen, men at den var ikke registrert på ham. Bilen ble avskiltet på stedet. Føreren fortalte også at han dagen etter skulle inn til soning for gjentatte tilfeller av kjøring uten førerkort.

Kjørte hjem uten skilt

Natt til første påskedag ble mannen stanset i Mysen sentrum med to passasjerer i bilen. Bilen han kjørte da var begjært avskiltet, så skiltene ble skrudd av på stedet.

Litt senere samme natt fikk patruljen melding om at mannen hadde ringt inn en falsk melding om slåsskamp ved Momarken. De antok at det var et forsøk på å avlede politiet fordi han var på vei hjemover med bil. Og det viste seg snart at de hadde rett. Mannen ble litt senere observert kjørende i retning Halden. Politiet varslet da kolleger i festningsbyen, så patruljen der sto og ventet på ham da han kom.

Da mannen kom til Halden, ble han pågrepet, og politiet tok også beslag i nøklene til bilen mannen kjørte. Den var jo allerede avskiltet samme natt.

Tatt mange ganger tidligere

Mannen er nå domfelt for femte gang. Tre av de fire dommene han hadde fra før gjaldt kjøring uten førerkort. Så sent som i mai i fjor fikk haldenseren en dom på fengsel i 45 dager for kjøring uten førerkort. Den dommen omfattet åtte tilfeller. I tillegg til dommene er han bøtelagt fire ganger for tilsvarende forhold.

Sarpsborg tingrett

Sarpsborg tingrett.

Foto: Rainer Prang / NRK

Da Sarpsborg tingrett behandlet saken mot mannen i forrige uke, møtte ikke haldenseren opp selv. Retten støttet seg imidlertid til at mannen hadde blitt stanset av politiet ved alle de tilfellene tiltalen omfattet. Så politifolkenes vitneforklaringer og utskrift av førerkortregister, Autosys og loggen for trafikkontrollene var mer enn nok til domfellelse.

– Ved å fortsatt sette seg ut over lovens krav om førerkort viser tiltalte etter rettens syn en manglende forståelse og respekt for bestemmelser som er vesentlig for trafikksikkerheten, står det i dommen fra Sarpsborg tingrett.

Dommen lyder på fengsel i 60 dager. I tillegg må mannen betale 2.000 kroner i saksomkostninger.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD: