NRK Meny
Normal

Gjemte 20 kilo amfetamin i bensintanken

Tre menn er tiltalt for organisert kriminalitet etter at en russisk mann ble tatt på grensa med drøyt 20 kilo amfetamin.

Amfetaminbeslag på Ørje

Politiet mener mannen i 50-årene fikk hjelp av to andre menn til å smugle drøyt 20 kilo amfetamin inn i landet i fjor sommer.

Foto: Tollvesenet

Den russiske mannen i 50-årene forklarte at han var på vei til Vestfold da han ble stanset av tollerne ved Ørje tollkontor i fjor sommer.

Tjenestemennene mistenkte at historien hans ikke stemte og kontrollerte derfor bilen hans grundig.

– Den ble tatt med inn i kontrollhallen og tollerne fant amfetamin i bensintanken. Det ble veid til 21,6 kilo brutto her hos oss, men det har nok blitt justert ned noe etter at saken ble sendt til politiet, sier kontorsjef Gro Lene Gundelsby ved Ørje Tollkontor.

Skal ha vært speidere

På grunn av etterforskningen av saken har ikke Tollvesenet offentliggjort beslaget før i dag.

Amfetaminbeslag på Ørje

Det var store mengder amfetamin som var gjemt i bensintanken på den tyskregistrerte Mercedesen.

Foto: Tollvesenet

– Dette er det største amfetamin-beslaget som er gjort av tollerne på Ørje, sier Gundelsby.

Om drøyt to uker må tre menn møte i Heggen og Frøland tingrett, tiltalt for organisert kriminalitet.

Ifølge tiltalen skal mannen i 50-årene ha fraktet narkotikaen over grensa i en tyskregistrert Mercedes, natt til 14. juni i fjor.

Forsvareren til mannen, Abdelilah Saeme, sier til NRK at hans klient mener han er uskyldig.

– Han hevder at han ikke har gjort noe galt, og at han ikke har hatt noen befatning med den aktuelle bilen i det hele tatt.

Varetektsfengslet i et år

De to medtiltalte skal ifølge tiltalen ha passert grensa før russeren i en norskregistrert Volkswagen, og meldt fra til ham at det ikke var tollkontroll.

– Jeg har nettopp snakket med min klient, og han forholder seg til saken som han har gjort i et helt år, han nekter straffskyld. Han skal visstnok ha vært speider for smugleren, men det har han tilbakevist, sier forsvareren til en av de to, advokat Øyvind Bergøy Pedersen.

Alle de tre mennene har sittet varetektsfengslet siden de ble pågrepet. Det har vært en stor belastning, sier advokat Abdelilah Saeme.

Forsvarer Abdelilah Saeme

Advokat Abdelilah Saeme er forsvareren til den russiske mannen i 50-årene.

Foto: Aina Rødal / NRK

– Dette har vært veldig tungt for min klient. Han har vært samarbeidsvillig og avgitt forklaring når politiet har trengt det. Han synes det er ganske tungt at han har sittet i varetekt når han mener han er uskyldig.

Han får støtte av Bergøy Pedersen, som mener det har tatt for lang tid å få saken opp for retten.

– Min klient har sittet i varetekt i ganske nøyaktig ett år og ventet på at saken skal komme opp. Det har vært en ekstrem belastning for ham, det er helt uholdbart og skjer altfor ofte i det norske rettssystemet. Han ser frem til hovedforhandlingen med skrekkblandet fryd.

– Ingen kunnskap

Advokat Ole Richard Holm-Olsen forsvarer den tredje tiltalte, en 32 år gammel mann.

– Han har ingen kunnskap om saken og erkjenner ikke straffskyld. Han har forklart seg for politiet i avhør, og kommer også til å forklare seg for tingretten, sier Holm-Olsen.

Det har ikke lykkes NRK å få en kommentar fra statsadvokat Guro Hansson Bull onsdag ettermiddag.

Saken skal opp for Heggen og Frøland tingrett 23. juni. Det er satt av tre dager til behandling av saken.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Ny keeper til Sarpsborg

    Jorge Miguel Vieira er ny keeper på Sarpsborg 08. Det melder Sarpsborg Arbeiderblad. Til daglig spiller portugiseren for Ørn Horten, men tar over i Sarpsborg etter Anders Kristiansen, som går til belgisk fotball i slutten av juli.

  • -Bra for både pasienter og ansatte

    Den foreslåtte utvidelsen av akuttmottaket ved sykehuset på Kalnes vil gi gode forhold både for de ansatte og pasientene. Det mener foretakstillitsvalgt for Norsk Sykepleierforbund ved Sykehuset Østfold, Anita Talåsen Granli. Akuttmottaket kan bli utvidet med over 600 kvadratmeter og skal koste rundt 50 millioner kroner.