NRK Meny
Normal

GIL blir værende på Rygge

Regjeringen utsetter flyttingen av Luftforsvarets ledelse fra Rygge til Reitan til tidligst 2020.

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide

Forsvarsminister Ine Marie Søreide var før valget mot å legge ned og omstille på Rygge flystasjon. Nå har flyttingen av GIL til Reitan blitt utsatt.

Foto: Olav Døvik

Vedtaket om å utsette flyttingen av Generalinspektøren for Luftforsvaret (GIL) blir bekreftet i en pressemelding fra forsvarsminister Ine Marie Søreide (H) i dag.

– Vi har vært opptatt av å holde Luftforsvarets ledelse samlet i en krevende omstillingsfase for å sikre kontroll og styring. Vi ser at flytting av GIL tar ressurser fra og deler opp ledelsen. Videreføring av Luftforsvarets ledelse på Rygge vil lette gjennomføringen av omstillingen, både økonomisk og styringsmessig, sier Eriksen Søreide.

Luftforsvarets ledelse skulle i utgangspunktet flyttes fra Rygge til Reitan i Bodø i to trinn, med om lag 25 årsverk i 2014 og 160 årsverk innen utgangen av 2017.

Viktig for Østfold

Stortingsrepresentant Erlend Wiborg fra Fremskrittspartiet er svært godt fornøyd med avgjørelsen.

Erlend Wiborg

Stortingsrepresentant Erlend Wiborg er svært fornøyd med at Generalinspektøren for Luftforsvaret blir værende på Rygge.

Foto: Odd Skjerdal/NRK

– I valgkampen var Fremskrittspartiet veldig klare på at vi ville reversere dette vedtaket mest mulig dersom vi kom i regjering. Vi har nå sikret at Generalinspektøren og staben kommer til å være på Rygge i hvert fall frem til 2020, sier han til NRK.

– Det betyr at vi nå kan få tid til forhåpentligvis å få gjort om de vedtakene som den forrige regjeringen vedtok, legger han til.

Wiborg mener det er viktig for Østfold at GIL blir værende på Rygge.

– Dette handler om at vi beholder både verdifull kompetanse og mange arbeidsplasser i Østfold. Det viktigste er at det er forsvarsfaglig fornuftig og riktig, men det er også veldig viktig for arbeidsplassene sin del, sier han.

QRA blir værende i Bodø

Regjeringen har samtidig vedtatt å la forsvarets operasjonsbase for F-16-flyene bli værende i Bodø så lenge F-16 har rollen som Quick Reaction Alert (QRA).

– Planen om å etablere QRA med F-35 på Evenes ligger fast. Ut fra en samlet vurdering anses dette som en bedre løsning enn å flytte QRA med F-16 til Evenes for kun to til tre års drift før F-35 overtar denne funksjonen, sier forsvarsminister Søreide.

QRA-beredskap er et oppdrag Norge ivaretar på vegne av NATO. Planen var opprinnelig at QRA-beredskapen opprettes med F-16 på Evenes innen utgangen av 2019.

– Det er viktig å unngå flytting av F-16-aktivitet til et nytt sted i en periode hvor systemet skal bygges ned og fases ut. Videre vil en QRA-beredskap i Bodø kunne støtte den øvrige styrkeproduksjonen på Ørland, sier forsvarsministeren.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Sarpsborg Sharks til semifinale

    Innebandyklubben Sarpsborg Sharks har sikret seg en plass i semifinalen i sluttspillet. Sarpingene slo Tunet 7–4 i Skjeberghallen i formiddag, og sikret med det den tredje seieren i kvartfinalen, som spilles som best av fem kamper. I semifinalen møter Sarpsborg Greåker, mens Slevik skal spille mot Sveiva.

  • Over 12 000 dårlige betalere

    7,3 prosent av folk i Østfold har en eller flere inkassovarsler eller andre betalingsanmerkninger. Det viser tall fra betalingsselskapet Lindorff, offentliggjort av Dagsavisen. Bare Finnmark har en høyere andel enn Østfold. I de fire største kommunene har til sammen 12 407 personer en total gjeld med anmerkninger på nesten 1,6 milliarder kroner.