NRK Meny
Normal

Går inn for nybygg på Risum

Halden-ordfører Per Kristian Dahl (Ap) får politisk støtte fra Frp og Høyre for å rive og bygge ny ungdomsskole på Risum.

Risum ungdomsskole, Halden

Det var bred politisk enighet rundt bordet om at Risum ungdomsskole bør bygges ny, da ordførerdebatten i Halden kommune gikk avstabelen fredag. De to byggene i front til venstre er den gamle skolen fra 70-tallet, som skal rives. Nybygget (t.h.) er rehabilitert og elevene kan starte der ved skolestart kommende mandag. Gymsalen i bakgrunnen skal rehabiliteres.

Foto: Rainer Prang / NRK

Det var under ordfører-debatten i NRK Østfolds studio fredag at Per Kristian Dahl (Ap) sa at han går inn for at den muggsoppskadde skolen på Risum i Halden rives.

- Jeg er personlig av den oppfatning at Risum ungdomsskole bør bygges ny, sier Dahl under ordførerdebatten i NRKs studio.

Han fikk støtte både av Høyre og Frp. 

- Vi må tilpasse skolen til dagens undervisningsbehov, og vi mener det må komme en ny skole, og at det ikke flikkes på den gamle skolen, sier Høyres ordførerkandidat Carl-Victor Sundling.

Egil Lund Pettersen fra Frp sier han tror det er mulig å få til en stor politisk enighet rundt nettopp denne saken, og sier at han også heller i retning av at det må bygges en ny skole.
- Vi må få orden på Risum ungdomsskole, sier SVs Mons Hvattum. Han sier SV vil at skolen skal være helt sikret og at elevene kan føle seg trygge. 

Ordførerdebatt Halden, Valg 2007

Per Kristian Dahl (Ap) til venstre, får følge av de største partiene på at Risum ungdomsskole bør bygges opp nytt. Nærmest Dahl sitter Mons Hvattum (SV), Carl-Victor Sundling (H) og Egil Lund Pettersen (Frp).

Foto: Jon Gimmingsrud / NRK

Herjet av muggsopp

I desember i 2005 ble funnet mengder med muggsopp i takkonstruksjonene på skolens to eldste bygg, og i begynnelsen av januar 2006 ble de fleste av elevene flyttet til andre lokaler i området.

Etter at det var brukt 14 millioner i oppussing ble det sommeren 2006 konstatert at muggsoppskadene var så omfattende at det ble vedtatt at de to eldste undervisningsbyggene skulle rives. 

I ettertid ble det nyeste undervisningsbygget ved skolen også fraflyttet på grunn av at gulvbelegget i bygningen avgir gasser, og i januar i år ble det slått fast at også gymsalen var skadet av muggsopp.

Bygge nytt eller rehabilitere ?

Takstmann og ingeniør Klaus Offenberg i Halden tok i ettertid, på eget initiativ, kontakt med bedriften LavTox AS, som har spesialisert seg på mugg- og råteskader. 

Konklusjonen fra LavTox AS var at bygningene ikke behøver å bli revet, men kan rehabiliteres. 

I uttalelser Offenberg har gitt heter det at Halden kommune kan måtte bruke 30-50 millioner kroner på oppussing av de to eldste undervisningsbyggene, fremfor å jevne dem med jorden og bygge nytt til 100 millioner.

Rivingsprosjektet var på dette tidspunktet allerede lagt ut på anbud, og ni bedrifter hadde lagt inn anbud. Rivingsprosessen ble stilt i bero og administrasjonen fikk i oppgave å utrede saken på nytt.

Etter fredagens ordfører-duell ser det ut til at samtlige av de største partiene i Halden kommune vil gå inn for å bygge en ny ungdomsskole på Risum.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Setter opp fartsgrensen på E6

    Fra mandag kan man igjen kjøre i 110 km/t på E6 mellom Korsegården i Ås og Moss, skriver Moss Avis. Gjennom vinteren har strekningen hatt fartsgrense på 100 km/t.

  • Fire av fem bedrifter med mangler

    Fire av fem bedrifter i Østfold og Akershus som ble kontrollert av arbeidstilsynet i februar og mars, hadde feil og mangler på produksjonsutstyr. Slike mangler kan føre til alvorlige skader, mener tilsynet.