NRK Meny
Normal

Bøndene er med for første gang på 42 år

Etter invitasjon fra LO oppfordrer Østfold Bondelag sine medlemmer til å flagge sammen med arbeiderne. Det skjer for første gang siden 1972.

1. mai-tog

Flere bønder skal i dag gå i 1. mai-tog i Sarpsborg under parolen «Ja til et levende landbruk».

Foto: Odd Skjerdal/NRK

Eva Skår Sørli

Eva Skår Sørli i Sarpsborg Bondelag skal gå i tog.

Foto: Odd Skjerdal/NRK

Kuene er ute og våronna er i gang, men i dag må dyr og jorder klare seg selv. For en uvanlig allianse er dannet i Østfold.

– Vi skal gå i 1. mai-toget i Sarpsborg, under parolen «Ja til et levende landbruk». LO i Sarpsborg hadde bestemt seg for å ha med den parolen fra før, også spurte de oss om å være med. Det synes vi er riktig å gjøre, sier leder Eva Skår Sørli i Sarpsborg Bondelag.

Det har de ikke gjort på 42 år – siden 1972 og kampen mot EU. Den gang var det EF som samlet arbeidere og bønder.

Avhengige av hverandre

Ulf Lervik

Ulf Lervik i LO mener arbeiderne og bøndene har jobbet seg stadig nærmere hverandre.

Foto: Odd Skjerdal/NRK

Siden har flaggene ligget i skapet, og møkkasprederen gått på jordet hos mange bønder på 1. mai. Men i år blir det stille i fjøset.

– Vi tror det er viktig at bønder står sammen med næringsmiddelindustriarbeideren og de som jobber i treforedlingen, for vi er gjensidig avhengige av hverandre, sier Nina Glomsrud Saxrud, som er organisasjonssjef i Østfold Bondelag.

Det er LO som i år har invitert bøndene med til å kjempe for matindustrien – som er Østfolds største sektor.

– Det er mange forskjellige historier her med storbønder, arbeidsfolk og smågårdsfolk, men jeg tror vi har jobbet oss mer og mer sammen de siste årene, sier leder i Østfold LO, Ulf Lervik.

– Ny regjering skjerper oss

Nina Glomsrud Saxrud

Organisasjonssjef Nina Glomsrud Saxrud i Østfold Bondelag

Foto: Odd Skjerdal/NRK

Åtte år med rødgrønt samarbeid har skapt grobunnen, men også dagens regjering har også bidratt til å skape alliansen.

– Det er vel ikke umulig at nå som det dessverre for landbruket har blitt en Frp-statsråd, så er det mer aktuelt for bøndene å gå i 1. mai-tog enn tidligere, sier Lervik.

– Det skjerper oss. Vi må tenke nytt og vi må forklare ting på andre måter. Så ja, kanskje, smiler Glomsrud Saxrud.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Uthus endte i container

    I Elingårdsveien i Fredrikstad fikk transportørene av et helt hus problemer da det viste seg at huset var for stort til å fraktes på veien. Det endte opp med at huset ble delt opp med motorsag og fraktet i container til søppeldynga, melder Fredrikstad Blad.

  • Gjorde skader på solstudio

    Det har vært innbrudd i et solstudio i Kinogaten i Sarpsborg. Politet melder at det er gjort skaderverk på stedet. Gjerningspersonen ble sikret på video, og politiet er på stedet og utfører undersøkelser.