NRK Meny
Normal

Fylkesvei 109 kan bli ren bussvei

Statens vegvesen ser nå på hvordan bussene skal komme fortere frem.

To røde busser møtes på fv 109 i Rolvsøy

BUSSVEI: Rolvsøyveien i Fredrikstad kan i fremtiden bli en ren bussvei. Det vurderer Statens vegvesen nå.

Foto: Anne Ognedal / NRK

Forslaget kommer fra prosjektleder for utbygging av fylkesvei 109, Hege Saxebøl Moum i Statens vegvesen.

Bilene må dermed få en helt ny vei, den kan gå ved siden av jernbanelinja, mener Saxebøl Moum. Hun viser til at Fredrikstad kommune allerede har satt av plass til en ny vei her.

– Vi ønsker at all vekst i trafikken skal tas med kollektivtrafikk, sykkel eller gange. For at det skal skje, må bussen komme fram uten hindringer, sier prosjektleder Hege Saxebøl Moum i Statens vegvesen.

– Slipper forsinkelser

Foreløpig har ikke Statens vegvesen regnet ut hvor mange minutter raskere bussen vil kjøre dersom den får veien for seg selv.

– Men med en bussvei vil bussen slippe forsinkelser i kryss. Der lokalveier eventuelt må krysse bussveien, får bilene automatisk rødt lys og må vente til bussen har passer.

Hege Saxebøl Moum, prosjektleder Statens vegvesen

Hege Saxebøl Moum, er prosjektleder for fylkesvei 109 i Statens vegvesen

Foto: Anne Ognedal / NRK

I Stavanger er de i gang med å bygge slike bussveier, der har de planer om å bygge 45 kilometer innen 2020. Det er også liknende planer i Trondheim og Oslo, forteller Saxebøl Moum.

For å få bussene raskere fram mellom Fredrikstad og Sarpsborg ser Statens vegvesen også på en løsning med firefeltsvei, med et kollektivfelt i hver retning.

– Billigere

Saxebøl Moum mener det kan bli billigere å bygge en helt ny to eller trefelts vei og la bussen bruke dagens trasè på Rolvsøy.

Hun forklarer det med at det er stor trafikk på fylkesvei 109 mellom Fredrikstad og Sarpsborg slik at dersom den skal bygges ut må det lages en avlastingsvei.

Siden terrenget skråner må det også graves ut store mengder masser for å få plass til en firefelts vei. Området langs jernbanene er flatere.

Kart som viser dagens fv 109 i rødt og en framtidig vei i sort og grønt

Den grønne linja er tenkt som en ny vei for biler, mens den røde er dagens vei, fra Råbekken til Rolvsøysund kan det bli en egen bussvei her.

Foto: Staten vegvesen

– En bussvei blir som en Glommabane, men på hjul. Man får samme fremkommelighet, men til en mye laverere investering og driftskostnad.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Pettersen: – Anmeld kriminalitet

    Stortingsrepresentant Tage Pettersen fra Høyre reagerer sterkt på at advokat Ane Sofie Tømmerås i går sa til NRK at hun ikke lenger anbefaler alle klienter om å anmelde kriminelle handlinger. Grunnen er den trege saksgangen hos politiet. – Et dårlig råd, mener Pettersen.

    Tage Pettersen
    Foto: Birger Kjølberg / NRK
  • Utforkjøring i Svinndal

    Ingen personer kom til skadet da en bil kjørte av veien i Svinndal i Våler i natt. Politiet gjorde funn av narkotika i bilen og sendte føreren til legevakten for utvidet blodprøve.