Hopp til innhold

– Man er funksjonshemmet for noen timer

Sally Kamara fra Rakkestad gir funksjonsfriske muligheten til å oppleve hvordan det er å være funksjonshemmet. Som 2-åring ble hun selv skutt i ryggen under borgerkrigen i Sierra Leone og har vært lam siden.

Saly Kamara

Rakkestad-jenta Sally Kamara har startet opp et eget prosjekt for å skape større forståelse for funksjonshemmedes hverdag.

– Jeg er funksjonshemmet og sitter i rullestol. Det å vite at jeg ikke kan gå og løpe som andre fikk meg automatisk til å føle meg ganske annerledes både synlig og psykisk, sier Kamara som var gjest i onsdagens Sommeråpent på NRK1.

Den 19 år gamle jenta kom til Rakkestad som 3-åring etter å ha flyktet med familien fra borgerkrigen i Sierra Leone. Under borgerkrigen ble hun skutt i ryggen og har siden vært lam fra livet og ned. Likevel har hun hatt en aktiv oppvekst i Rakkestad.

– Jeg var med i speideren, korps, og det meste annet man kan være medlem i. Faren min ville at jeg skulle være en del av samfunnet. Det takker jeg ham for, for nå gjør jeg ting på egenhånd, sier hun.

Får de beste ideene når hun er sint

For tre år siden startet hun prosjektet "Ingen hindring" i forbindelse med at hun begynte på videregående skole. Ideen sprang ut av aggresjonen hun følte.

– Jeg var sint, og når jeg er sint får jeg de beste ideene. Jeg følte at funksjonshemmede aldri fikk gjøre det de virkelig ville med tanke på ulike hindringer som at det for eksempel er trapper uten heis.

Hun ble inspirert til å skape større forståelse for funksjonshemmedes hverdag.

– Konseptet "Ingen hindring" går ut på å gi funksjonsfriske muligheten til å sette seg inn i hvordan det er å være funksjonshemmet, forklarer hun.

Prosjektet gir blant annet elever muligheten til å være funksjonshemmet i sportslige aktiviteter ved at de må bruke rullestol, krykker eller ha bind for øynene.

– De er funksjonshemmede eller blinde for noen timer, og må komme seg fra a til b ved hjelp av rullestol og fra b til c med en krykke eller bind for øynene. Det var helt fantastisk, det var morsomt, sier hun.

Har blitt gjennomført ved flere skoler

Prosjektet har spredt seg til flere videregående skoler etter at Kamara startet prosjektet på Bjørnholt videregående skole i Oslo da hun gikk der. Målet var å lære andre om det å være funksjonshemmet, men hun har også lært mye av prosjektet selv.

– Jeg lærte at folk er redde for å gå bort til en person som kanskje ser litt annerledes ut enn dem. Jeg har selv kjent det på kroppen, bare det å spørre en fremmed om en bærepose kan være litt skummelt. Jeg fant ut at det handler mer om redsel enn det å ikke ville ta kontakt, sier hun.