NRK Meny
Normal

Fullt i norske fengsler

– Kapasiteten er sprengt, sier statssekretær i Justisdepartementet, Terje Moland Pedersen.

Halden fengsel

Halden fengsel er et av Europas mest moderne fengsler. Nå kan de komme femti nye plasser.

Foto: NRK / NRK

Fengselskapasiteten her i landet er så sprengt at Justisdepartementet nå vurderer flere alternativer for å løse problemet.

Regjeringen har etablert åtte hundre nye soningsplasser de siste årene, og det trodde man skulle holde.

– Vi trodde det skulle være tilstrekkelig med plasser. Men nå ser vi at vi trenger mer kapasitet. Det er spesielt soningsplasser med høyere sikkerhet det er behov for, sier statssekretær i Justisdepartementet, Terje Moland Pedersen.

LES OGSÅ:

Vurderer utvidelse i Halden

Justisdepartementet ser nå på den samlede kapasiteten i norske fengsler for å få slutt på soningskøen. Mange alternativer vurderes, som nybygg, utvidelser og bedre løsninger i eksisterende fengsel.

Halden fengsel, som ble åpnet i april i fjor , er et av fengslene som kan få flere plasser, bekrefter Moland Pedersen.

– Halden fengsel er bygget med tanke på en mulig utvidelse i fremtiden. Dette er ferdig prosjektert og kan i realiteten iverksettes så fort pengene er på plass, sier Moland Pedersen.

Etter det NRK.no kjenner til kan Halden fengsel bli utvidet med femti plasser.

Fengselet har i dag 251 innsatte og er et av Europas mest moderne fengsler.

LES OGSÅ:

Moland Pedersen sier til NRK at det nå er startet en konsekvensutredning, der flere fengsel blir vurdert. Man ser på mulighetene til å utvide eksisterende fengsel, ser på eventuelle nye fengsel og på hvilke muligheter som finnes i dagens eiendomsmasse.

Moland Pedersen kan ikke si hvor mange plasser det er behov for på landsbasis, men understreker at det er dette man håper å avdekke med konsekvensutredningen.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Setter opp fartsgrensen på E6

    Fra mandag kan man igjen kjøre i 110 km/t på E6 mellom Korsegården i Ås og Moss, skriver Moss Avis. Gjennom vinteren har strekningen hatt fartsgrense på 100 km/t.

  • Fire av fem bedrifter med mangler

    Fire av fem bedrifter i Østfold og Akershus som ble kontrollert av arbeidstilsynet i februar og mars, hadde feil og mangler på produksjonsutstyr. Slike mangler kan føre til alvorlige skader, mener tilsynet.