Fulle sentrum i Østfold

Politiet måtte virkelig jobbe for helligdagstillegget 1. juledag. Stapp fulle utesteder la grunnlag for en hektisk aften.

Utested (Illustrasjon)

ILLUSTRASJONSFOTO: Fulle nattklubber over hele fylket gjør at politiet på jobbe for lønna.

Foto: BERTRAND BECHARD / MAXPPP

Det manglet ikke på arbeidsoppgaver for politiet sin del i Østfoldbyene i går, natt til 2. juledag. Ordensforstyrrelser, slagsmål og dokumentforfalskning var blant hendelsene statens tjenestemenn måtte forholde seg til. Likevel er operasjonsleder Tom Sandberg fornøyd med hvordan kvelden forløp seg.

– Vi hadde mye politi i byene som samarbeidet godt med dørvaktene. Selv om det var stapp fullt på de fleste utesteder hadde også de godt med bemanning, forteller han.

Forfalsket aldersbevis

Kvelden begynte rolig, med en kvinne i Fredrikstad som ikke hadde rent mel i lommeboken. Hun ville ikke vente til neste år, når hun blir 18, med å feire jula på utested. Dermed dro hun opp sitt eget bankkort, som hun hadde forfalsket, hvilket resulterte i at vekteren ble mistenksom og tilkalte politiet. De anmeldte jenta på stedet og kontaktet foreldrene som hentet datteren. Ifølge straffelovens § 182 kan jenta i ytterste konsekvens straffes med bøter og fengsel i inntil to år.

Enkelt innredning

ENKEL INNREDNING: En minimalistisk tilværelse venter dem som er dratt inn til Grålum natt til i dag.

Foto: NRK

Politiet fortsatte så oppdraget sitt i plankebyen. Bare 20 minutter senere, da klokka var ti over et, måtte de offentlige tjenestemennene håndtere en mann som hadde bikket 18, men også sin egen interne promillegrense. Han var tidligere på kvelden bortvist fra sentrum men så sitt snitt til å returnere. Dette skulle han ikke ha gjort, for når man ikke etterkommer politiets pålegg etterkommer politiet behovet for å fylle fyllearresten. Mannen ble derfor kjørt til Grålum hvor han lå over til morgentimene i dag.

Slosskamp, vold i hjemmet og narkotika

Så ble det stille i Fredrikstad. I hvert fall for en stund, men i Moss tok to menn over stafettpinnen som kveldens lovbrytere. Da klokka var halv to bestemte nemlig herrene på 39 og 50 seg for å ta en pause fra dansegulvet og heller sette seg på toalettet og sniffe kokain. Her er legemiddellovens § 24 svært tydelig. Det er ikke lov å sniffe kokain på toaletter. Dermed kan de bli dømt til bøter og fengsel i inntil 6 måneder ifølge § 31, andre ledd i samme lov.

Men hva er vel en 1. juledag uten et realt slagsmål? Sandberg forteller at politiet mottok en melding om at en mann i 20-årene ble sparket mens han lå nede rundt klokken halv to. Både han og mannen på 23, som sto for sparkingen, ble dratt med inn i arresten for å oppklare forholdet. På spørsmål om hvorfor også offeret blir dratt inn forteller Sandberg at i slike tilfeller må politiet ha en full oversikt over hvordan slagsmålet startet og forløp seg før de velger å slippe partene.

Klokken tre måtte politiet rykke ut til en bolig i Halden. En kvinne hadde blitt offer for aggressiv vold fra sin kjæreste. Det var mannen selv som ringte og meldte om forholdet etter at han hadde brukket kneet på kvinnen. Politiet gjorde undersøkelser på stedet, sendte kvinnen til Sykehuset i Østfold Kalnes og anmeldte mannen for forholdet. Han ble dratt inn til politistasjonen og vil bli avhørt i løpet av dagen.

Anmeldt for å forstyrre

Avslutningsvis ble en mann i Fredrikstad anmeldt for å forstyrre offentlige tjenestemenn. Han skal ha "blandet seg inn i politiets arbeid bl.a. ved å filme politifolk tett opp i ansiktet" skriver politiet selv på Twitter. I Norge er det ikke ulovlig å filme offentlige tjenestemenn når de utfører arbeidet.

Laster Twitter-innhold

– Men dette går ikke på selve filmingen, forteller Sandberg.

– Det handler om hvordan den utføres. Når man kommer så tett på som vedkommende har gjort i dette tilfelle hindrer det politiets arbeid, og gjør at vi ikke får gjort jobben vår. Man er mer enn hjertelig velkommen til å dokumentere, men ikke hvis det er til hinder. Når han i tillegg begynte å kverulere og krangle mens politiet utførte annet arbeid ble vi nødt til å anmelde ham, avslutter Sandberg og legger til at berusa bedrevitere ikke er de greieste å ha med å gjøre en fredagskveld.