– Kan være på veien igjen om kort tid

Vogntogføreren som i forrige uke ble stanset etter å ha kjørt på E6 med 2,2 i promille er allerede dømt. Likevel kan sjåføren snart være på veien igjen.

Beruset vogntogsjåfør

I dette vogntoget kjørte den latviske mannen flere mil med over to i promille. Han holdt på å kjøre på andre biler på sin ferd nordover på E6.

Foto: Tomas Berger / NRK

Den 57 år gamle latviske vogntogføreren ble pågrepet av politiet, ved en bensinstasjon langs E6 på Solli i Sarpsborg mandag forrige uke.

Politiet hadde da fått meldinger fra andre trafikanter om at mannen hadde kjørt svært vinglete på motorveien, og holdt på å kjøre på andre biler. Utåndingsprøven som ble tatt av ham viste en promille på 2,2.

Allerede to dager etter at han ble stanset på E6 møtte latvieren i en tilståelsessak i Sarpsborg tingrett. Nå er han dømt til 40 dagers ubetinget fengsel, skriver Sarpsborg Arbeiderblad.

Drakk vodka før han kjørte videre

Ifølge avisen forklarte mannen at han hadde drukket mellom 0,5 og 0,7 liter vodka med en kollega i Göteborg forrige helg, og at han var i bakrus og ikke følte seg helt frisk da han kjørte mot Norge dagen etter.

Rune Aae

Rune Aae varslet politiet om kjøringen til vogntogføreren. Aae var selv en av bilistene som var nære ved å kollidere med vogntoget.

Foto: Christian Nygaard-Monsen / NRK

Da han kom til Halden blandet han vodka i kaffen, drakk denne og kjørte videre mot Oslo.

Etter at han hadde kommet seg gjennom Eidettunnelen i Sarpsborg holdt vogntoget hans på å klemme bilen til Rune Aae mellom trekkvognen og midtrabatten.

– Den fortsatte å skli over, helt til jeg var så nær både autovernet og vogna at jeg måtte hugge til på bremsene for å unngå å bli skviset mellom. Så begynte den å skli så langt tilbake at den hadde deler av dekkene utenfor asfaltkanten på andre siden, sa Aae til NRK.no forrige uke.

Vogntogføreren merket selv ikke at han nesten kolliderte med andre trafikanter.

Sarpsborg Arbeiderblad skriver at føreren selv har forklart at han var altfor opptatt med å finne papir for å kunne rulle seg en røyk. Det skal ha ført til at han mistet kontroll over rattet.

«Stort kjøretøy med stort farepotensial»

57-åringen stanset til slutt ved en bensinstasjon ved Solli. Rune Aae fulgte etter og ringte politiet, som pågrep mannen etter få minutter.

Terje Marstad, operasjonsleder

Operasjonsleder Terje Marstad i Østfold politidistrikt.

Foto: Tomas Berger / NRK

– Dette kunne endt med en katastrofe hvert sekund som helst. Med såpass høy promille og et så stort vogntog er det snakk om enorme energieffekter hvis uhellet skulle være ute, sa operasjonsleder Terje Marstad i Østfold politidistrikt til NRK etter at mannen var pågrepet.

Latvieren erklærte seg skyldig etter siktelsen, Tingretten fastsatte dommen til 40 dagers ubetinget fengsel.

– Retten mener at straffen kan settes til fengsel i 40 dager, og visert til svært høy promille, lang kjørestrekning, stort kjøretøy med stort farepotensial, høy hastighet og betydelig trafikk, skriver tingrettsdommer Inger-Marie Landfald i rettsboken, ifølge Sarpsborg Arbeiderblad.

– Kan fortsette å kjøre

UP-sjef, Follo og Østfold - Stein-Olaf Røberg

UP-sjef, Follo og Østfold, Stein-Olaf Røberg.

Foto: Politiet

I tillegg til fengselsstraffen er mannen dømt til å betale 3000 kroner i bot. Han har også fått kjøreforbud i Norge for en periode på to år og seks måneder.

Men det betyr ikke at sjåføren må la bilen stå parkert, sier UP-sjef Stein-Olaf Røberg.

– Han kan faktisk resie hjem og kjøre i hjemlandet for det er ikke kontroller med å utveksle de datenene dessverre.

Og det er ikke bare i Latvia han kan fortsette å kjøre bil, for han kan være raskt tilbake her i landet. Det er nemlig ingen faste kontroller av førerkort på grensen.

– Vi har daglige kotroller, men det er klart at det passerer cirka 1200 lastebiler i døgnet her, så det er mange som vi ikke kontrollerer, sier kontorsjef hos tollvesenet på Svinesund, Wenche Fredriksen.

Så i verste fall kan en vogntogsjåfør som har mistet førerretten i Norge likevel kjøre her i årevis?

– Ja, det er mulig, sier hun.

Se hele TV-reportasjen her:

En latvisk vogntogsjåfør er dømt til 40 dagers fengsel etter fyllekjøring på E6 forrige uke. Men mange kan slippe unna, for førerkort-kontrollene ved grensen er tilfeldige.

Reporter: Ingunn Sjøgreen. Foto/redigering: Odd Skjerdal.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Politiet stanset fest i Skiptvet

    Politiet stanset en fest på Lund grendehus etter melding tilløp til slagsmål lørdag kveld. Inen av de 30- 40 ungdommene som var på stedet ble skadet, men i politipatruljen har avsluttet festen i forebyggende øyemed og sendt festdeltakerne hjem, melder Øst politidistrikt på Twitter.

  • Vist bort fra byen

    To godt voksne karer ble bortvist fra Fredrikstad sentrum etter å ha vært overstadig beruset og vært ufine mot flere ansatte på et utested, melder politiet på Twitter. I Sarpsborg ble en mann ung mann anmeldt for urinering på offentlig sted. Han fikk heller ikke kommet tilbake til sentrum.