Fryktet sauesykdom i Østfold

Den fryktede sauesykdommen fotråte er oppdaget i Østfold.

Sjekking av fotråte på sau

Sjekking av fotråte på sau ved en tidligere anledning.

Foto: Bjørn Olav Skjæveland / NRK

Østfold har tidligere unngått flere smittsomme sauesykdommer og fylkesleder i Østfold Sau og Geit, Grete Stokstad, er svært lite begeistret for nyheten.

- Uff, det var veldig trist. Vi unngikk skrapesjuken da den herjet, og vi hadde håpet å unngå fotråta også, sier Stokstad, og viser til at det er strenge restriksjoner mot å ta sauer over fylkesgrensene nettopp for å hindre smittespredning.

Tilfellet i Østfold ble oppdaget da en saueflokk skulle slaktes. Nå blir bønder over hele landet oppfordret til å sjekke sauene sine.

- Felles innsats

- Det var ved slaktning at det bli oppdaget at en sau haltet og hadde problem med klovene. Prøvene viste at det var fotråte, sier Lisbeth Hektoen ved helsetjenesten for sau i Animalia.

Også Østfold Sau og Geit støtter opp om en felles innsats for å hindre spredning.


- Det er viktig at alle gjør en innsats slik at sjukdommen kan oppdages tidligst mulig, slik at vi størst mulig grad kan hindre spredning, sier Grete Stokstad.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Målrik første periode for Stjernen

    Stjernen spiller mot Lillehammer på bortebane i kveld. Etter første periode er stillingen 4-3 til hjemmelaget. Stjernens mål kom ved Peter Lindblad, Daniel Trnavsky og Christoffer Larssen Berger.

  • Sparta ligger under i Sarpsborg

    Sparta Warriors spiller i kveld mot Storhamar på hjemmebane i Sparta amfi. Etter første periode leder gjestene fra Hamar. Stillingen er 0-2.