Frykter vekterne vil ta flere politioppdrag

Senterpartiets Sigbjørn Gjelsvik frykter at den nye avtalen mellom politiet og vekterbransjen kan bli en hvilepute for politiet. Det stemmer ikke, mener politidirektoratet.

Securitas vekter

Sigbjørn Gjelsvik frykter at vekterne tar over flere av politiets oppgaver.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

– Vi ser allerede i dag at endringene som har vært gjennomført gjør at politiet blir fjernere fra folk. De er ikke først på stedet, hvis de i det hele tatt dukker opp, sier Gjelsvik.

Det var onsdag i forrige uke at avtalen mellom politiet og sikkerhetsbransjen ble underskrevet. Formålet skal være at vekterne skal gjøre politiets arbeid enklere, og ikke ta jobben til politiet.

Gjelsvik frykter derimot at det er nettopp dette som blir resultatet, skriver Politiforum.

– Vektere driver med vakt og sikring på vegne av private aktører. Det er noe annet enn politiets oppgaver. Man har sett i andre land at vektere har tatt over politiets oppgaver, og det må ikke skje i Norge, sier han til NRK.

– Noen oppgaver skal politiet ha

Lokallagsleder i Politiets Fellesforbund i Øst politidistrikt, Hans-Kristian Ek, ønsker ikke å kommentere den nye avtalen, men sier på generelt grunnlag at vektere som tar over politiets oppgaver, er en kjent bekymring.

– Det er noen oppgaver i samfunnet som politiet skal ha. Vi er redd for at vektere skal ta flere av politiets oppgaver. Så spørs det jo hvorfor man innfører en slik samarbeidsavtale, sier han.

Seksjonssjef i politiet, Elisabeth Rise sier til NRK at avtalen ikke skal rokke ved ansvarsområdene til politiet.

– Intensjonsavtalen mellom NHO service og politiet har til hensikt å sikre at partene samhandler for å forebygge og forhindre kriminalitet. Verken sikkerhetsbransjen eller politiets ansvar og oppgaver endres av denne avtalen. Avtalen tydeliggjør deres respektive rolle og ansvar i samfunnet, sier hun.

Hans-Kristian Ek

Også Hans-Kristian Ek i Politiets Fellesforbund er skeptiske til at vekterne skal ta over politiets oppgaver.

Foto: Ina-Kristin Lindin / NRK

Legevakt leide inn vektere

I oktober skrev Budstikka om Asker og Bærum legevakt som har leid inn vektere for å passe på at pasientene er trygge.

De følte nemlig at omorganiseringen, der lokalkontorene legges ned, har ført til at politiet bruker lengre tid på å komme til stedet.

– Etter omorganiseringen opplever vi at responstiden har blitt noe lenger når vi har behov for rask hjelp, sa daglig leder ved legevakten, Heidi Elisabeth Sølvberg til Politiforum.

Sigbjørn Gjelsvik frå Senterpartiet i Stortinget

Sigbjørn Gjelsvik i Senterpartiet frykter den nye avtalen mellom politiet og vekterbransjen blir en hvilepute for politiet.

Foto: NRK

Med den nye avtalen frykter Gjelsvik i Senterpartiet at situasjoner der vekterne tar over politiets jobb, kan spre seg.

– Vekterne kan og skal aldri overta politiets oppgaver. Det er ikke vekternes oppgave å bruke maktmiddel mot en person som er truende eller ute av kontroll.

Rise motbeviser at dette kan bli tilfellet.

– Avtalen innebærer ingen utvidede fullmakter eller endringer i ansvarsområdet. De forplikter seg til å samhandle innenfor sitt eget definerte ansvarsområde for å bidra til forebygging og forhindring av kriminalitet