NRK Meny
Normal

Frykter store tap når Norwegian forsvinner

Næringsliv i Østfold er lite fornøyd med at Norwegian forsvinner fra Moss lufthavn Rygge.

Norwegian Rygge

Norwegian legger ned ved Moss Lufthavn Rygge.

Foto: Tobias Sakrisvold Martinsen / NRK

Anne-Sissel Skånvik, Norwegian

Anne-Sissel Skånvik, Norwegian.

Foto: Norwegian

– Ved å fjerne innenrikstilbudet blir reisebelastningen stor for våre ansatte, sier administrerende direktør Torfinn Hansen, ved konsulentfirmaet Infortjenester AS i Sarpsborg.

– Vi må flytte reisevirksomheten til Gardermoen, og for oss vil det faktisk bety ett helt årsverk ekstra reisetid, sier Hansen til NRK.no.

Mandag ble det kjent at Norwegian trekker seg helt ut fra Moss Lufthavn Rygge, fra og med januar 2012. Og dermed står den private flyplassen i Østfold uten innenrikstilbud fra da av.

Flyplassen som eies av Olav Thon gjennom Thon Holding AS (40%), Orkla Eiendom AS (40%), Østfold Energi AS (15%) og Østfold fylkeskommune (5%), har nå kun Ryanair som nærmest enerådende flyselskap ved lufthavnen.

Flyplassledelsen jobber nå med å få andre flyselskaper inn på Rygge.

– Vi må nå jobbe med å se på andre alternativer til det flyprogrammet som Norwegian har hatt hos oss, sier markedssjef Rygge Sivile Lufthavn AS, Silje Thoresen.

Video fd8fe985-b636-4e79-be55-0e4c8d6d24a3.jpg

Norwegian trekker seg fra Rygge

Millionsluk for eierne

Silje Thoresen er markedssjef ved Moss lufthavn Rygge

Silje Thoresen er markedssjef ved Moss lufthavn Rygge.

Foto: Moss lufthavn Rygge

Moss lufthavn Rygge har vært og er fortsatt et millionsluk for eierne av flyplassen.

Ifølge Dagens Næringsliv har selskapet tapt over 300 millioner kroner før skatt siden oppstarten i 2007.

Dette til tross for at veksten på Rygge har vært kraftig.

I fjor var tapet nesten 39 millioner kroner for eierne, som så langt har investert over én milliard kroner i flyplassen. I fjor gikk flyplassen 102 millioner i minus.

– Frykter store tap

Også ved Quality Hotell i Sarpsborg frykter hotelldirektør Marit Bjørnland store tap når innenriksflyvningene forsvinner.

– Vi har daglig samlinger hos oss hvor det alltid kommer folk via Moss Lufthavn Rygge. Konsekvensene for oss kan dermed nå bli at vi får ferre slike nasjonale samlinger hos oss, og at det blir avbestillinger på konferanser som allerede er solgt.

– Her kan det bli ganske store summer i tapt omsetning, sier Bjørnland.

Kommunikasjonsdirektør Anne-Sissel Skånvik i Norwegian sier likevel at de må flytte trafikken til andre flyplasser, der de vet flere kunder ønsker å reise fra.

– Vi trenger flykapasiteten andre steder enn på Rygge, sier hun.

Fantastisk vekst

– Selv om regnskapene ser litt stygge ut akkurat nå, så har vi jo hatt en fantastisk vekst, sa administrerende direktør Pål Tandberg til avisa.

Han mener flere passasjerer må til for å få regnskapet i pluss.

– Passerer vi 2,5 millioner passasjerer i året, så går vi i pluss, sier Tandberg til Dagens Næringsliv.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Forsøkte smugle valper

    5 hundevalper av typen Mops ble i helgen forsøkt smuglet over grensen på Svinesund. Tollvesenet kom over valpene da en ungarskregistrert bil ble stoppet i en rutinekontroll. Dette var valper som skulle selges i Norge sier Wenche Fredriksen, kontorsjef i Tollregion Øst-Norge. Valpene ble levert til Mattilsynet.

  • Søker benådning for konedrap

    Norges eldste soningsfange har søkt om benådning. Mannen som er 83 år gammel ble for to år siden dømt til ubetinget fengsel i 13,5 år, etter å ha drept sin kone med gevær. Drapet skjedde i parets hjem i Sarpsborg, men mannen har hele tiden bedyret at det var et uhell. Mannens advokat Harald Otterstad, skriver i søknaden om benådning at den 83 år gamle mannens helsetilstand stadig forverres.

    Drap på Grålum i Sarpsborg
    Foto: Sebastian Nordli/NRK