NRK Meny
Normal

Frykter stor pågang i påska

Overgrepsmottak frykter stor pågang i påska.

Illustrasjonsbilde - på voldtektsmottak
Foto: NRK

Prosjektleder for det nye overgrepsmottaket i Østfold, Ulrika Reinholdsen, sier påskehøytiden er en periode med svært mange voldtekter.

Mye festing

- Det er mye festing, spesielt blant ungdom, i høytiden. Mer av både narkotika og alkohol vet vi generelt fører til flere voldtekter. Så vi venter større pågang nå i påsken, sier Reinholdsen til NRK.

Overgrepsmottaket i Østfold vil derfor ha en styrket beredskap disse dagene.

- Under påskehøytiden har vi både en sykepleier og en lege i beredskap hele tiden. De er tilknyttet legevakten i Fredrikstad og er klar over at sjansen er stor for at de må rykke ut i løpet av påsken, sier Reinholdsen.

Ifølge mottakslederen er de vanligste overgrepene mellom folk som kjenner hverandre fra før.

- De fleste voldtektene skjer enten hjemme hos en selv, eller på fest hos venner.

Store mørketall

Og det er flest ungdom som tar kontakt med voldtektsmottakene.

- Men selv om det er flest ungdommer som tar kontakt, sier egentlig det lite om hvem som er mest utsatt. Det er i alle fall i hovedsak aldersgruppa fra 16 år og oppover til omlag 27 år, som tar kontakt med oss.

- Tror du det er høye mørketall her?

- Ja det er mørketall her. De verste estimatene sier at mellom seks og tolv prosent av voldtektene blir kjent. Så mørketallene regner vi ligger på mellom 88 og 94 prosent, sier Reinholdsen.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Sjekket hundrevis av kjørende

    265 bilister ble tatt i UP-kontroller på Østlandet under gårsdagens Speed Marathon. Norsk utrykningspoliti var i går med på den europeiske storkontrollen for andre gang, og kontrollerte 1239 biler i landet. I UP-distrikt Øst, som dekker østlandet og innlandet, gjennomførte UP 405 kontroller.

    UP på Hjelset
    Foto: Alf-Jørgen Tyssing / NRK
  • Går for science-linje igjen

    Fylkestinget har vedtatt å ha to science-linjer på Greåker videregående skole igjen. Tallet på studieplasser ble kuttet fra 60 til 30 i fjor, men en underskriftsaksjon fikk nok respons til at fylkestinget måtte behandle et forslag. I dag var det et enstemmig fylkesting som doblet skoletilbudet igjen.