NRK Meny
Normal

Frykter spolert sesong for slusene

Kanalselskapet er bekymret for at lang saksbehandling hos Mattilsynet kan spolere turistsesongen i Haldenvassdraget.

Haldenvassdraget
Foto: Rune Fredriksen / NRK

Årets sommer kan bli den tredje turistsesongen med stengte Ørjesluser - selv om Mattilsynet er enige med Marker kommune og kanalselskapet om åpning.

Avgjørelse kan drøye

 

Selv om Mattilsynet sier ja til åpning av Ørje-slusene kan årets turistsesong blir spolert. Det frykter kanalselskapet og ordfører Stein Erik Lauvås i Marker kommune.

Frykten skyldes at Mattilsynet må endre en forskrift, og da øker saksbehandlingstiden - kanskje så mye at vedtaket ikke kommer før til høsten.

Dette skulle være året hvor det tok av i Haldenkanalen, sier Steinar Fundingsrud i Haldenvassdragets kanalselskap, oppgitt.

 

 

Steinar Fundingsrud
Foto: Rune Fredriksen / NRK

Risikerer sesongen

Oppgitt er også Marker-ordfører Stein Erik Lauvås. Han håper på smidighet fra Mattilsynet.

- Nå risikerer vi å miste enda en sesong. Mattilsynet må fatte en beslutning på hvordan dette skal fungere. Nå avhenger det av hvordan Mattilsynet kommer til å opptre, hvor smidige de vil være. Vi står i fare for å miste sesongen, sier han.

Mattilsynet ser på snarveier

Fire turistbåter fikk i fjor dispensasjon, og får det samme i år. Men i fjor måtte et utall av båtturister, kanofartere, padlere og andre snu ved slusene.

For at flere båter enn de fire som har fått dispensasjon til å kjøre gjennom slusene, trengs det en forskriftsendring. Noe som i verste fall kan bety tre måneder med saksbehandling.

- Vi kan ikke love noe, men vi forsøker å finne snarveier.  Vi jobber parallelt og sjekker ut mulighetene, sier seksjonssjef Kristin Nummedal i Mattilsynets regionkontor.

 

 

Haldenvassdraget
Foto: Rune Fredriksen / NRK

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

 • Etterlyser SMS-varsling

  Beboere nær industriområdet på Øra i Fredrikstad etterlyser varsling på sms ved alvorlige hendelser. For en drøy uke siden var det brann ved Østfold gjenvinnning. Politiet oppfordret folk til å holde vinduer igjen. Det fikk ikke alle med seg.

  Brann øra, Østfold gjenvinning
  Foto: Sebastian Nordli
 • Skjeggkre ga prisavslag

  Et par får 408 000 kroner i prisavslag fordi det var skjeggkre i en bolig de kjøpte på Kråkerøy i Fredrikstad for 6,8 millioner kroner. I dommen fra Fredrikstad tingrett går det fram at skjeggkre gjør minimale materielle skader, men vil være sjenerende og ubehagelig for beboerne.

  Skjeggkre i limfelle
  Foto: Sindre Reinholt