NRK Meny
Normal

Frykter spolert sesong for slusene

Kanalselskapet er bekymret for at lang saksbehandling hos Mattilsynet kan spolere turistsesongen i Haldenvassdraget.

Haldenvassdraget
Foto: Rune Fredriksen / NRK

Årets sommer kan bli den tredje turistsesongen med stengte Ørjesluser - selv om Mattilsynet er enige med Marker kommune og kanalselskapet om åpning.

Avgjørelse kan drøye

 

Selv om Mattilsynet sier ja til åpning av Ørje-slusene kan årets turistsesong blir spolert. Det frykter kanalselskapet og ordfører Stein Erik Lauvås i Marker kommune.

Frykten skyldes at Mattilsynet må endre en forskrift, og da øker saksbehandlingstiden - kanskje så mye at vedtaket ikke kommer før til høsten.

Dette skulle være året hvor det tok av i Haldenkanalen, sier Steinar Fundingsrud i Haldenvassdragets kanalselskap, oppgitt.

 

 

Steinar Fundingsrud
Foto: Rune Fredriksen / NRK

Risikerer sesongen

Oppgitt er også Marker-ordfører Stein Erik Lauvås. Han håper på smidighet fra Mattilsynet.

- Nå risikerer vi å miste enda en sesong. Mattilsynet må fatte en beslutning på hvordan dette skal fungere. Nå avhenger det av hvordan Mattilsynet kommer til å opptre, hvor smidige de vil være. Vi står i fare for å miste sesongen, sier han.

Mattilsynet ser på snarveier

Fire turistbåter fikk i fjor dispensasjon, og får det samme i år. Men i fjor måtte et utall av båtturister, kanofartere, padlere og andre snu ved slusene.

For at flere båter enn de fire som har fått dispensasjon til å kjøre gjennom slusene, trengs det en forskriftsendring. Noe som i verste fall kan bety tre måneder med saksbehandling.

- Vi kan ikke love noe, men vi forsøker å finne snarveier.  Vi jobber parallelt og sjekker ut mulighetene, sier seksjonssjef Kristin Nummedal i Mattilsynets regionkontor.

 

 

Haldenvassdraget
Foto: Rune Fredriksen / NRK

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Se TV-nyhetene 22.55

  • Sparta tap

    Det ender til slutt 3–5 mellom Sparta og Lillehammer. Dermed leder Lillehammer 3–0 i kamper, og Sparta må vinne de fire neste for å nå finalen i sluttspillet.