NRK Meny
Normal

Frykter spolert sesong for slusene

Kanalselskapet er bekymret for at lang saksbehandling hos Mattilsynet kan spolere turistsesongen i Haldenvassdraget.

Haldenvassdraget
Foto: Rune Fredriksen / NRK

Årets sommer kan bli den tredje turistsesongen med stengte Ørjesluser - selv om Mattilsynet er enige med Marker kommune og kanalselskapet om åpning.

Avgjørelse kan drøye

 

Selv om Mattilsynet sier ja til åpning av Ørje-slusene kan årets turistsesong blir spolert. Det frykter kanalselskapet og ordfører Stein Erik Lauvås i Marker kommune.

Frykten skyldes at Mattilsynet må endre en forskrift, og da øker saksbehandlingstiden - kanskje så mye at vedtaket ikke kommer før til høsten.

Dette skulle være året hvor det tok av i Haldenkanalen, sier Steinar Fundingsrud i Haldenvassdragets kanalselskap, oppgitt.

 

 

Steinar Fundingsrud
Foto: Rune Fredriksen / NRK

Risikerer sesongen

Oppgitt er også Marker-ordfører Stein Erik Lauvås. Han håper på smidighet fra Mattilsynet.

- Nå risikerer vi å miste enda en sesong. Mattilsynet må fatte en beslutning på hvordan dette skal fungere. Nå avhenger det av hvordan Mattilsynet kommer til å opptre, hvor smidige de vil være. Vi står i fare for å miste sesongen, sier han.

Mattilsynet ser på snarveier

Fire turistbåter fikk i fjor dispensasjon, og får det samme i år. Men i fjor måtte et utall av båtturister, kanofartere, padlere og andre snu ved slusene.

For at flere båter enn de fire som har fått dispensasjon til å kjøre gjennom slusene, trengs det en forskriftsendring. Noe som i verste fall kan bety tre måneder med saksbehandling.

- Vi kan ikke love noe, men vi forsøker å finne snarveier.  Vi jobber parallelt og sjekker ut mulighetene, sier seksjonssjef Kristin Nummedal i Mattilsynets regionkontor.

 

 

Haldenvassdraget
Foto: Rune Fredriksen / NRK

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Deler av Østfoldbanen stengt

    Østfoldbanen mellom Fredrikstad og Sarpsborg er lørdag kveld stengt for trafikk grunnet en signalfeil, melder Bane NOR. Det gir forsinkelser og innstilte tog. Det er ikke klart når feilen blir rettet.

    Laster Twitter-innhold
  • Bil snurret på E6 ved Rygge

    En bil har snurret rundt på E6 i nordgående retning ved avkjøringen til Rygge/Karlshus, melder politiet på Twitter. Det skal ikke være personskade.