NRK Meny
Normal

Frykter ras – 28 personer evakuert

Det er oppdaget sprekkdannelser i en grunnmur nær en byggegrop i Sarpsborg. De evakuerte får flytte hjem i løpet av lørdag.

Sarpsborg

EVAKUERT: Geologer og anleggsarbeidere jobber nå med å stabilisere en byggegrop som kan ha forårsaket sprekkdannelser i nærliggende hus.

Foto: Petter Larsson / NRK

– Vi har et alvorlig tilfelle der det har begynt å bevege seg masser på en byggeplass, sier rådmann Unni Skaar i Sarpsborg.

Det var ved 15-tiden fredag at kommunen slo alarm da det ble oppdaget sprekkdannelser i et hus på Sandesund i Sarpsborg. Beboere reagerte på sprekkdannelser, og fryktet ras.

– Det er snakk om 28 personer fra seks bolighus som er evakuert. De er sendt til et hotell i Sarpsborg, forteller operasjonsleder Runar Eriksen i Øst politidistrikt til NRK.

Geolog jobber på stedet

Kommunen og politiet ble kontaktet, og har jobbet med evalueringen. Ifølge operasjonslederen har de vært i kontakt med beboerne, men ingen skal være skadet.

– Geologer er tilkalt, og det jobbes med å stabilisere dette. Blant annet legger de på masse, sier Eriksen.

Rådmann Skaar understreker at det ikke har vært noe ras, men at det likevel er nødvendig å være på vakt.

– Det er en byggegrop, og det er de nærmeste husene rundt byggeplassen som er evakuert, sier Skaar.

De evakuerte beboerne får ifølge SA tidligst flytte tilbake til husene sine lørdag.

Fikk stoppordre i frykt for ras

Ifølge SA er det to leilighetsbygg som er under oppføring i området.

Så sent som 7. november ble det ifølge avisa gitt stoppordre fordi det var fare for ras, og utbyggeren fikk frist til 1. desember med å sikre tomta.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Rittet stoppet på grunn av seilbåt

    Hele sykkelrittet Ladies Tour of Norway ble stoppet av bruåpning i Fredrikstad. Et brudd med fire syklister lå 21 sekunder foran hovedfeltet da brua ble stengt for å slippe igjennom en seilbåt. – De skal ha fått beskjed om dette, sånn jeg forstår det er det utenfor vårt ansvarsområde så lenge vi har gitt beskjed, sier teknisk rittleder Sondre Sørtveit til HA.

  • Klager på nei til felling av ulv

    Østfold Bondelag klager til Miljødirektoratet på fylkesmannens nei til skadefelling av en ulv. I klagen trekker de fram at 11 sauer ble tatt på innmarksbeite i Halden i jul og tidlig i august kom en ulv seg innenfor rovviltgjerder i Rakkestad og tok en sau. Fylkesleder i Østfold bondelag, Svend Arild Uvaag mener ulven må felles for å forebygge at flere husdyr blir tatt

    Ulv tok sau i Halden
    Foto: Lotte Olsen/NRK