NRK Meny
Normal

Frykter overetablering innen Harry-handelen

Flere svenske kommuner og næringsdrivende frykter overetablering innen varehandelen, etter at Tanum kommune har varslet gigantutbygginger ved E6.

Grensehandel i ribbedisk

Tillitsvalgt for butikkansatte i Bohuslän, flere kommuner og handlende frykter overetablering nord i Bohuslän, og tror ikke det er nok kunder til alle.

Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

 Tanum kommune syd for Strömstad har varslet byggeplaner for et enormt butikksenter ved E6, og ønsker seg IKEA til kommunen.

Men nabokommunene og de som allerede er etablert i området frykter overetablering av handelsvirksomhet, og er redde for at butikkene slår hverandre ihjel i konkurransen om kundene.

 - Ikke nok kunder til alle

Tillitsvalgt for de butikkansatte i Bohuslän, Jerker Knutsson,  tror det blir vanskelig for Tanum å etablere et levedyktig butikksentrum.

- Det er ikke nok kunder til alle. Min magefølelse er at Tanum vil havne i kunstig vakum, midt mellom Nordby ved Svinesund og  Torp i Uddevalla, sier han til Bohuslänningen.

Han frykter at flere butiikker vil måtte stenge og mindre butikker vil forsvinne helt, dersom enda et kjøpesenter bygges nord i Bohuslän.

Knutsson mener ambisjonene om å skape flere arbeidsplasser er gode, men peker på at butikkene nord i Bohuslän har vansker med å skaffe seg kvalifisert personell og få tak i unge som vil lære handelsyrket.

I nabokommunen Munkedal har planenene for et enormt butikksenter på Håby i Tanum fått motbør, og kommunens klage ligger nå hos regjeringen. 

Ser muligheter  

Mens noen dømmer Tanums planer nord og ned, er det også de som mener et nytt butikksenter på Håby kun er et gode for hele området.

- Et nytt butikksenter vil ha et enormt potensiale, og vil bidra til vekst i hele kommunen. Særlig i sommerhalvåret vil dette være merkbart, når befolkningen øker såpass mye, sier Håkan Andersson på Ica og Hedemyrs i Tanumshede til Bohuslänningen.

- Det som er bra for Tanum er bra for Strömstad. Begge kommunene har felles arbeidsmarked. Derfor har vi en ydmyk holdning til at våre nabokommuner vil utvikle ny næring, sier næringssjef Börje Alm i Strömstad kommune.

 

Ikea
Foto: Carlos Osorio / Scanpix/AP

Alle vil ha IKEA 

Det pågår nå et enormt arbeide flere steder i Bohuslän for å kartlegge kundepotensiale, kjøpekraft og mulig fortjeneste.

Flere kommuner har varslet ekspansjon innen handelsnæringen, og samtlige kommuner nord i Bohuslän har varslet at de ønsker seg en IKEA-etablering.

IKEA har meldt at de vil etablere seg nord for Göteborg, og blant annet har Munkedal kommune mottatt et personlig brev fra IKEA-gründer Ingvar Kamprad etter at kommunen stilte seg i køen over de som vil ha møbelkjempen til sin kommune.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Grønt skifte i norsk industri

    Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen iverksetter nå et tiltak han kaller "Prosess 21" som skal bidra til et grønt skifte i norsk industri. Han mener industrien må være med på å løse klima- og miljøproblemene våre. Norge har allerede i dag noen av verdens mest miljøvennlige industribedrifter, blant annet Borregaard i Sarpsborg sier ministeren. I dag fikk ministeren se hvilke miljøvennlige tiltak bedriften tar i bruk i det daglige arbeidet.

  • Ny smuglertrend mener tollerne

    Sju polakker ble stoppet på grensa ved Svinesund med kort tids mellomrom i helgen, alle med for mye alkohol i bilene. Sjåførene ble pågrepet og varene inndratt. Kontorsjef i Tollregion Øst-Norge, Wenche Fredriksen sier dette er en ny trend å smugle på. -Stadig oftere blir smuglervarene fordelt på flere biler slik at mengden i hver bil blir mindre. – Til sammen beslagla vi over 1200 liter alkohol i disse bilene, men i hver bil var det ca. 200 liter. – Smuglerne tenker kanskje det er enklere å slippe unna kontroller på denne måten sier Fredriksen.