Frykter økt grensehandel med momsøkning

Venstre vil øke matmomsen fra 15 til 24 prosent. Forsker tror salget av norsk melk og kjøtt går ned med 5 og 10 prosent.

Grensehandel

MER GRENSEHANDEL HVIS MOMSEN ØKES. Norges Bondelag frykter Venstres forslag til momsendringer vil forsterke grensehandelen betydelig på varer som kjøtt og ost.

Foto: Rainer Prang / NRK

I dag startet forhandlingene mellom regjeringspartiene Høyre og Frp og støttepartiene Venstre og Kristlig Folkeparti om statsbudsjettet for 2015.

Venstre foreslår å øke momsen på mat fra 15 til 24 prosent.

Geir Wæhler Gustavsen ved Norsk institutt for landbruksøkonomisk forskning (Nilf) sier en momsheving vil føre til at salget av norsk kjøtt vil stupe, ifølge Nationen.

Bøndene spår økt grensehandel, hvis moms økes på enkelte landbruksvarer.

Les også:

Truer landbruket

Trine Skei Grande

I FORHANDLINGER. I går presenterte Trine Skei Grande Venstres alternative statsbudsjett. I dag startet forhandlingene med regjeringen og Krf.

I går la Venstre fram sitt alternative statsbudsjett. Der foreslår partiet blant annet å senke den generelle momsen på varer fra 25 til 24 prosent.

Samtidig skal momsen på matvarer opp fra 15 til 24 prosent. Unntaket er økologiske matvarer og frukt og grønnsaker - som fra nå av skal bli momsfrie, hvis Venstre får det som de ønsker.

Begrunnelsen for endringene er at Venstre mener forbrukerne vil bli stimulert til et sunnere kosthold og at Norge får et mer miljøvennlig landbruk.

Men det betviler forsker Geir Wæhler Gustavsen ved Nilf , som har forsket på effekten av momsendringer på folks forbruk.

Han sier til Nationen at en momsøkning på 9 prosent for kjøtt og melk vil føre til at kjøttforbruket går ned med 10 prosent og melkeforbruket går ned med 5 prosent.

– Våre undersøkelser viser at pris påvirker folks forbruksmønster. Øker du momsen på brus, vil de som drikker brus drikke mindre. Det samme gjelder kjøtt og melk, sier Gustavsen til Nationen.

Les også:

Økt grensehandel

Per Skorge

HVA MED SLIKKERIET? Lederen for Norges Bondelag etterlyser en momsøkning på søtsaker og brus, fremfor økt moms på hverdagsvarer.

Nordmenn legger årlig igjen ca. 10 milliarder kroner på svensk side av grensen, og hos Bondelaget frykter man at grensehandelen kan skyte i været med en momsendring.

Norges Bondelag er ikke like bekymret for at salget av melk og kjøtt skal gå ned med en prisøkning, men momsendring vil man helst slippe.

– En prisøkning på 9 prosent er ikke så mye med det velferdsnivået vi er på i Norge. Vi tror gjennomsnittshusholdningen vil kjøpe den melken og kjøttet de trenger uansett, sier generalsekretær Per Skorge i Bondelaget til Nationen.

Han frykter likevel at kjøtt- og ostesalget vil lide dersom momsen heves.

– Dette vil forsterke grensehandelen betydelig på varer som kjøtt og ost, der handelslekkasjen er betydelig allerede, sier han.

Peker på slikkeriet

Skorge mener Venstres forslag vil påføre barnefamiliene økte utgifter, dersom momsøkningen gjenomføres.

– Vi er positive til at momsen på frukt og grønt reduseres. Men dette utgjør bare 10 - 20 prosent av det folk handler i butikken. Det er åpenbart barnefamilier som bruker mye penger på mat, som sitter igjen med regningen, sier han.

Lederen for Norges Bondelag etterlyser en momsøkning på søtsaker og brus, i stedet for å skattlegge det han beskriver som sunne hverdagsvarer.