Hopp til innhold

Frykter nedleggelser innen treforedling

Østfolds treforedlingsindustri går tøffe tider i møte. Ordførerne manes til kamp.

Dårlig marked for papir.

VIL HA DRAHJELP FRA ORDFØRNE. I følge LO i Østfold er det stor politisk aktivitet omkring treforedling og skogbruk for tiden. Flere temaer sees på som akutte, med fare for nedleggelse av viktige bedrifter, eller salg av Borregaard.

Foto: Torvild Sveen

18 treforedlingsbedrifter på landsbasis, med over 4 000 ansatte, går spennende tider i møte.

Fabrikker, som produserer papir, cellulose, trekjemiprodukter, tremasse og trefiberplater har store utfordringer.

For Østfolds del kan både Borregaard i Sarpsborg, Saugbrugs i Halden og Peterson i Moss få merke at konkurransen hardner ytterligere til, med fare for nedleggelse av viktige bedrifter.

Les også:

Håper på ordførerhjelp

For de tre store treforedlingsbedriftene Borregaard, Saugbrugs og Peterson er det snakk om tilsammen rundt 2 500 ansatte.

11. april er ordførerne i Østfold invitert til Fredrikstad. Håpet er at ordførerne sammen skal bidra til at Østfolds treforedlingsindustri holder seg sterke.

Blant annet håper man å få staten til å stille opp for treforedlingsindustrien med bedre rammevilkår, slik at arbeidsplasser sikres og slik at kunnskapsmiljøet bevares.

Torsdag 12. april arrangerer industrigruppa til Østfold Arbeiderparti og LO i Østfold, sammen med Borregaard fagforening et samråd om treforedling og skogbruk på Østlandet.

Arbeiderbevegelsen i Østfold ønsker å mobilisere til en ny nasjonal satsing på "det grønne gull", og på en avansert industri som kan gi sikre arbeidsplasser i framtida.

Til møtet i Samrådet i Sarpsborg torsdag vil blant annet politisk sekretær i Næringsdepartementet, Jeanette Iren Moen, og nestleder i Fellesforbundet, Hans-Christian Gabrielsen, holde innledninger.

Les også:

Borregaard, Sarpsborg

VERDENSLEDENDE. Borregaard er verdens ledende produsent av blant annet trebaserte kjemilkalier som spesialcellulose, lignin, vanillin og bioetanol.

Foto: Rainer Prang / NRK

Orkla-salg av Borregaard

Borregaard er et internasjonalt selskap med konsentrasjon om trekjemi og andre utvalgte nisjer av organisk kjemi.

Selskapet utvikler og leverer spesialprodukter innen spesialcellulose, lignin, finkjemikalier og tilsetningsstoffer, og har over 1 200 ansatte fordelt på fabrikker og salgskontorer i 20 land i Europa, USA, Asia og Afrika.

Orkla ønsker å bli et rent merkevareselskap, og varslet allerede høsten 2011 at de anså Borregaard, solenergiselskapet REC og Sapa som utenfor sitt fremtidige vekstområde.

Les også:

Peterson Moss

I TRØBBEL. Pemco AS har kjøpt hjørnesteinsbedriften i Moss. Eierskiftet skjedde i mars i år.

Foto: Espen Torgersen / NRK

Sliter i Moss

Peterson Linerboard i Moss har slitt økonomisk i mange år, og har i perioder levd fra hånd til munn.

Firmaet, som har bakgrunn i virksomhet etablert i Moss i 1801, ble i mars i år kjøpt opp av Pemco AS, som er et norsk handels- og industrikonsert innen kjemikaler og fornybar energi.
Konsernets selskaper hadde en omsetning på cirka tre milliarder i 2011.

Det er nå håp om at de rundt 250 arbeidsplassene ved Peterson i Moss, skal være reddet, men gjeldsforhandlingene - som startet rett før påske, er ikke avsluttet.

Les også:

Norske Skog Saugbrugs

KAN MÅTTE STENGE PAPIRMASKINER. Tre av papirmaskinene i Norske Skog er på Saugbrugs i Halden.

Foto: Rainer Prang / NRK


Norske Skog bygger ned

I fjor høst ble det kjent at Norske Skog AS ville kvitte seg med papirfabrikken Follum på Hønefoss. Fabrikken skulle legges ned den 31. mars i år, men ble for få dager siden solgt til Viken Skog, som håper på å få hjelp av regjeringen med å skape ny aktivitet på Follum.

Saugbrugs i Halden, som har tre papirmaskiner og produserer 550 000 tonn med magasinpapir årlig, tilhører også Norske skog-konsernet.

De senere årene har Saugbrugs kuttet antall ansatte ned til rundt 550, og etter en omfattende brann i 2010, som førte til at to papirmaskiner ble stående i nærmere et år, produserer bedriften for fullt igjen i et marked som sliter tungt i takt med at digitale medier overtar, der trykksaker tidligere var enerådende.