Hopp til innhold

Frykter massedød av sel

Etter funn av et selpest-angrepet kobbe ved Orust på den svenske vestkysten frykter forskere massedød blant sel i Bohuslän.

Sel

Svenske forskere har ment at kun sel yngre enn fem år ville kunne bli angrepet av selpest langs Bohuslänskysten i år. Funnet av en 20 år gammel død sel med selpest, gjør at forskerne nå mener viruset kan ha endret seg.

Foto: Tobias Sakrisvold Martinsen / NRK

Årets selpest er konstatert etter at det mandag ble funnet en død sel i Bohuslän.

Selen ble funnet på stranden ved en campingplass på Orust, og i følge selforsker Tero Härkönen er det tegn på at viruset har spredd seg, noe som kan bety massedød blant selene.

 

Sel med virus

Selforsker Tero Härkönen, som obduserte selen funnet ved Orust, har konstatert at dyret bar på selpestviruset.

- Denne selen var svært hardt angrepet, og hadde nærmest ikke lunger igjen, sier han til Bohuslänningen.

Dette er det første konstaterte tilfellet av selpest i Bohuslän i år, og  Härkönen avventer nå svar på prøver som er tatt av en død sel funnet utenfor Uddevalla i forrige uke.

Også ved Gøteborg er det funnet en død sel man tror kan ha hatt selpest.

- Jeg avventer fortsatt prøvesvarene, og vil ikke spekulere i dette. Men vi har konstatert selpest på flere voksne dyr, og det burde vi ikke ha fått, sier han til Bohuslänningen.

Ville tone ned faren

Tero Härkönen har tidligere i år ønsket å tone ned faren for massedød blant sel som følge av selpest denne gangen. I og med at mange av selene langs Bohuslänskysten er de som overlevde det kraftige utbruddet i 2002, har man ikke trodd at utbruddet ville bli stort denne gangen.

De overlevende individene har utviklet immunitet mot sykdommen, og det er sel yngre enn fem år - som ikke levde under det forrige utbruddet - som nå står i fare.

Selen som ble funnet ved Gøteborg var 20 år gammel, og
Hörkönen frykter nå at viruset kan ha endret seg og spredt seg blant selene.

I 2002 døde rundt ti tusen sel av pest i Skagerrak og Kattegat. Svenske selforskere varslet etter et utbrudd blant sel på den danske øya Anholt tidlig i sommer, at pesten kan ramme sel langs svenskekysten og i Østfold igjen.

Purret selpest-beredskap 

Midt i juli i år purret Fylkesmannen i Østfold kystkommunene i Østfold og minnet om ansvaret kommunene har for selpest-tiltak.

Da selpesten var et faktum i 2002 var det flere kommuner i kyst-Norge som ikke hadde oversikt over hvordan de skulle håndtere de døde dyrene.

Fylkesmannen i Østfold varslet tidligere i sommer kommunene om at de må gjøre seg klar for et utbrudd.

-Statens Forurensningstilsyn (SFT) har blitt varslet av Mattilsynet om mulig utbrudd av selpest i vårt område. Det må i den forbindelse være en beredskap for mottak av døde dyr, sier Bjørn Gudevold på Fylkesmannens miljøvernavdeling til NRK. 

Det er kommunene som har ansvaret for døde dyr som driver iland.

- Ved funn av døde dyr i strandkanten på Østfoldkysten må kommunen kontaktes. Døde sjøpattedyr kan leveres til destruksjonsanlegg for kadaver, bedriften Fett og Lim Fredrikstad, eller avfallsforbrenningsanlegg, sier Gudevold.

Døde dyr regnes som våtorganisk avfall, og deponering er da i utgangspunktet forbudt, men SFT kan etter søknad gi enkeltdeponier unntak.