NRK Meny
Normal

Frykter kutt i norske avgifter

Grenshandelen med Norge er ekstremt viktig for svenske næringsmiddelprodusenter. Jordbruksverket frykter reduksjon i norske avgifter.

Illustrasjonsfoto matvarer fra Sverige
Foto: Rainer Prang / NRK

Grensehandelen med Norge blir et stadig viktigere marked for svenske næringsmiddelprodusenter.

I følge det svenske Jordbruksverket tilsvarer kjøttet solgt i grensebutikkene i fjor rundt seks prosent av den totale svenske kjøttproduksjonen.

Også ost, melk, brus og slikkeri betyr mye for de svenske produsentene.

 

Illustrasjonsfoto grensehandel
Foto: Rainer Prang / NRK

Frykter at norske avgifter kuttes

De fremste årsakene til at grensehandelen har eksplodert er i følge Håkan Loxbo, i Jordbruksverkets internasjonale avdeling, at det er høye norske avgifter på flere varer grensebutikkene kan presentere.

I tillegg er prisforskjellen svært stor mellom Norge og Sverige på flere varegrupper.

- Kronekursen betyr en hel del selvfølgelig, og i tillegg er de svenske grensebutikkene flinke og effektive i sin markedsføring, sier Loxbo.

Han ser derimot skyer i horisonten, og frykter for at Norge vil sette ned sine avgifter på lokkevarene.

- Det er ikke gitt at grensehandelen vil holde seg på dette nivået. Om Norge skulle redusere sine skatter på tobakk, alkohol og sukkerprodukter, eller kanskje til og med endre sin jordbrukspolitikk, så vil bunnen falle ut av grensehandelen, sier han.

Enormt volum

I grensebutikkene ble det solgt kjøtt tilsvarende seks prosent av den totale kjøttproduksjonen i Sverige i fjor.

Det svenske næringslivet lever godt på grensehandelen og også produsenter av ost, melk, frosne grønnsaker, brus, slikkeri og en del foredlede produkter nyter godt av nordmenns valfart over grensen for å shoppe.

- Den egentlige grensehandelen er trolig langt større enn hva vår rapport forteller, sier Loxbo.

Han utdyper det med å si at salgskanaler, slik som spesialbutikker for slikkerier og bensinstasjoner, ikke inngår i Jordbruksverkets undersøkelse.

Undersøkelsen berører grensebuttiker på femti steder langs den svensk-norske grensen, og tyngdepunktet er ved Svinesund/Strömstad. 

 

Øl på boks
Foto: Rainer Prang / NRK

Kjøtt topper 

Den viktigste salgsvaren ved grensen er kjøtt. Jordbruksverkets undersøkelse viser at det ble solgt 33 000 tonn kjøtt i 2005.

Halvparten av kjøttet er produsert i Sverige, og av det totale kjøttsalget er 25 000 ferskt elller frossent kjøtt av storfe, gris eller kylling.

Rundt 8 000 tonn er bearbeidede kjøttvarrer som pølser, kjøttboller, bacon, hamburgere og pålegg.

6 000 tonn meieriprodukter ble solgt i grensebutikkene i fjor. Halvparten av varene er svensk-produsert. 

10 millioner liter

Det selges 2 500 tonn slikkeri i grensebutikkene og nordmenns jag etter billige søtsaker ser ikke ut til å dabbe av, viser undersøkelsen.

Rundt 10 millioner liter drikkevarer selger matvarebutikkene langs grensen. Øl, brus og cider er det som er innregnet i tallene.

Trolig er volumet langt større i og med at spesialbutikkene for slikkerier, som det for eksempel finnes fire-fem av på Svinesund og Nordby, ikke er medregnet i undersøkelsen.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Får ikke komme på sykehjem

    82-åringen som er dømt for å ha skutt kona si i Sarpsborg får ikke komme på pleiehjem. Det har Sarpsborg kommune avgjort. Mannen har søkt pleieplass fordi soningen etter sigende har påført ham flere plager. Kommunen mener omsorgstilbudet i fengsel er bra nok. Advokat Harald Otterstad sier vedtaket blir klaget inn til fylkesmannen.