NRK Meny
Normal

Frykter ikke Apenes-rettssak

Georg Apenes og organisasjonen Digitalt personvern har nok penger på bok til å gå til rettssak mot datalagringsdirektivet. – Helt ufarlig, mener Nestleder i Arbeiderpartiet Helga Pedersen.

Helga Pedersen

Helga Pedersen tror ikke Georg Apenes har noen sak mot datalagringsdirektivet.

Foto: NRK

Georg Apenes

Georg Apenes.

Foto: Jon-Michael Josefsen / Scanpix

Det er Nationen som i dag meldte at Georg Apenes og andre motstandere av datalagringsdirektivet har 600.000 kroner på bok og er dermed klare til å gå rettens vei for å få stanset det.

– Det å ta saken til retten er selvfølgelig en rettighet og en mulighet han har i det norske samfunnet, sier Helga Pedersen til NRK.no.

LES OGSÅ:

– Bred oppslutning på Stortinget

Pedersen frykter ikke Apenes sitt angrep på datalagringsdirektivet. Hun tror heller ikke at saken vil nå langt i rettsvesenet:

– Jeg frykter ikke den rettssaken. Jeg mener det var helt riktig å innføre datalagringsdirektivet i Norge. Det hadde også bred oppslutning i Stortinget etter en grundig prosess, sier hun.

Apenes har tidligere dannet organisasjonen Digitalt Personvern, og de har samlet inn penger til et rettsoppgjør, for å hindre at telefon- og e-postkommunikasjonen vår lagres et halvt år frem i tid.

Apenes mener det må handles nå for å få Datalagringsdirektivet raskt for retten når det innføres i Norge 1. juli.

– Hvis ikke vi gjør det nå, så kan det i fremtiden få stadig nye varianter av krav om at personopplysninger som er samlet inn til ett formål, skal kunne brukes til et annet formål, nemlig politiets formål, sier den tidligere direktøren i datatilsynet, Georg Apenes.

LES OGSÅ:

Skal gjøre det lettere for politiet

Apenes varsler at han ikke gir opp saken og at han er villig til å ta den til den Europeiske menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg.

Datalagringsdirektivet skal gjøre det lettere for politiet å få tilgang til kommunikasjon over data og mobilsystemer.

Blant annet skal det gjøre det mulig for politiet å få tilgang til data med kommunikasjon i samfunnet som da kan lagres over flere år.

Direktivet skal gjør det letter for politiet å få tilgang til kommunikasjon over data og mobilsystemer som er lagret.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Bortetap for Fredrikstad

    Fredrikstad Fotballklubb ledet to ganger i bortekampen mot Asker i ettermiddag, men tapte til slutt 3-2 for laget som ligger midt på tabellen i 2. divisjon. Kun to poeng skiller FFK på 2. plass fra 7. plassen når lagene tar sommerferie. Moss spilte 0-0 hjemme mot Bærum

  • Oljelekkasje fra Kråkerøybrua

    Brannvesenet har lagt ut lenser i Glomma etter at det begynte å lekke olje fra Kråkerøybrua i Fredrikstad. Oljen kommer fra en oljeslange som ble revet av i forbindelse med en bruåpning lørdag, skriver Fredriksstad Blad. Brua åpnes ikke båtpasseringer, og det er usikkert når den kan åpnes igjen.

    Brannbåten ligger under Kråkerøybrua i forbindelse med oljelekkasje
    Foto: Grete Ruud/NRK