NRK Meny
Normal

Advarer mot å bruke store penger på fylkesscene og fotballstadion

Sykepleierforbundet frykter konsekvensene for helse og omsorg, hvis Fredrikstad kommune bruker store beløp på kultur og elitesport.

Rita Standal

Sykepleierforbundets hovedtillitsvalgte i Fredrikstad ber kommunen ikke gjøre vedtak som øker gjelden.

Foto: Henrik Skolt / NRK

Budsjettsmellen i helse og omsorg-sektoren får ringvirkninger for pasienter ut 2014. Nå frykter sykepleierforbundet i Fredrikstad at situasjonen blir forverret dersom kommunen bruker mange millioner på fylkesscene, samt kjøpe opp fotballstadion.

- Vi merker allerede følgene av sparetiltakene. Avviksmeldingene har øket siden i høst, sier Rita Standal, hovedtillitsvalgt for Norsk sykepleierforbund i Fredrikstad.

Etter planen skal kommunen bruke 119 millioner på kulturscenen. Hva stadion vil koste er ennå ikke klart, men er snakk om en lavere sum enn byggekostnaden på 100 millioner.

- Jeg frykter det blir brukt mye penger på prosjekter som vil øke gjelden til kommunen. Dette vil øke de fremtidige kostnadene til kommunen, noe som kan gå ut over andre sektorer, advarer Standal.

Utelukker ikke konsekvenser

Lasse Hansen

Rådmann Lasse Hansen kan ikke skjerme helse- og sosialsektoren fra sparetiltak.

Foto: Henrik Skolt / NRK

Rådmannen i Fredrikstad, som i går lanserte store innstramninger for helse og omsorg også i neste års budsjett, utelukker ikke at andre sektorer kan bli berørt av at kommunen bruker store summer på kulturarenaene.

- All investering øker gjeldsbelastningen og det spiser av inntektene og øke belastningen på budsjettet.

Kan det gå ut over helse og omsorg?

- Ikke spesifikt, men all gjeld tar beslag av inntektene våre som øker belastningen, svarer Lasse Hansen.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Gjemte seg for innbruddstyv

    En kvinne gjemte seg i natt i sitt eget hus, etter at noen hadde knust ett vindu og tatt seg inn. Kvinnen som var alene hjemme i sin enebolig på Bede i Sarpsborg, ringte da politiet som sendte en patrulje til stedet. En mann er pågrepet etter innbruddet.

  • Billigere å handle i Sverige

    Endringer i kronekursen har gjort det betydelig billigere å handle i Sverige de siste månedene, skriver E24.

    – Det er 5–6 prosent rabatt på valutakursen siden nyttår i tillegg til allerede lave priser. Nå blir det ekstra mye å spare på grensehandel og Sverige-turen, sier forbrukerøkonom Magne Gundersen i SpareBank 1 til nettstedet.