NRK Meny
Normal

Advarer mot å bruke store penger på fylkesscene og fotballstadion

Sykepleierforbundet frykter konsekvensene for helse og omsorg, hvis Fredrikstad kommune bruker store beløp på kultur og elitesport.

Rita Standal

Sykepleierforbundets hovedtillitsvalgte i Fredrikstad ber kommunen ikke gjøre vedtak som øker gjelden.

Foto: Henrik Skolt / NRK

Budsjettsmellen i helse og omsorg-sektoren får ringvirkninger for pasienter ut 2014. Nå frykter sykepleierforbundet i Fredrikstad at situasjonen blir forverret dersom kommunen bruker mange millioner på fylkesscene, samt kjøpe opp fotballstadion.

- Vi merker allerede følgene av sparetiltakene. Avviksmeldingene har øket siden i høst, sier Rita Standal, hovedtillitsvalgt for Norsk sykepleierforbund i Fredrikstad.

Etter planen skal kommunen bruke 119 millioner på kulturscenen. Hva stadion vil koste er ennå ikke klart, men er snakk om en lavere sum enn byggekostnaden på 100 millioner.

- Jeg frykter det blir brukt mye penger på prosjekter som vil øke gjelden til kommunen. Dette vil øke de fremtidige kostnadene til kommunen, noe som kan gå ut over andre sektorer, advarer Standal.

Utelukker ikke konsekvenser

Lasse Hansen

Rådmann Lasse Hansen kan ikke skjerme helse- og sosialsektoren fra sparetiltak.

Foto: Henrik Skolt / NRK

Rådmannen i Fredrikstad, som i går lanserte store innstramninger for helse og omsorg også i neste års budsjett, utelukker ikke at andre sektorer kan bli berørt av at kommunen bruker store summer på kulturarenaene.

- All investering øker gjeldsbelastningen og det spiser av inntektene og øke belastningen på budsjettet.

Kan det gå ut over helse og omsorg?

- Ikke spesifikt, men all gjeld tar beslag av inntektene våre som øker belastningen, svarer Lasse Hansen.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Heintz forlenger med Sarpsborg

    Unggutten Tobias Heintz har skrevet under på en fireårskontrakt med Sarpsborg 08. Det skriver klubben i en pressemelding. Den nye avtalen varer til sommeren 2021.

    Tobias Heintz
    Foto: Sebastian Nordli/NRK
  • Sier ikke nei til Viken

    Kristelig Folkepartis fylkespolitikere fra Buskerud, Østfold og Akershus avviser at partiet vil reversere Viken. På Stortinget har Ap foreslått å skrote kjempefylket, og det har vært stor spenning om KrF vil sikre flertall for forslaget. Men ifølge Olav Moe i Østfold KrF vil de ikke være med på å reversere Viken.