Hopp til innhold

Frykter giftlekkasjer på Västkysten

Svenske myndigheter frykter at giftstoffer lekker fra krigsvrak på Västkysten. Blant stedene som undersøkes er Måseskär utenfor Uddevalla, der det er målt høye verdier av arsenikk.

Minefartøy

Vrak av et antatt minefartøy utenfor den svenske vestkysten. Bildet er gjengitt med tillatelse av det svenske Sjöfartsverket.

Foto: Sjöfartsverket

Etter andre verdenskrig ble det senket flere fartøy i sjøen utenfor Måseskär på Västkysten. Ifølge det svenske Sjöfartsverket finnes det informasjon om at disse fartøyene var lastet med sennepsgassbomber. Nå frykter de lekkasje av miljøgifter.

våpen i sjøen

Bilde av det som Sjöfartsverket antar er et våpen ved et vrak.

Foto: Sjöfartsverket

– Det forekommer høye verdier av arsenikk i området, verdier som er betydelig høyere enn det som ansees som normalt. Det kan indikere at det dumpet stridsgasser, sier Ulf Olsson i Sjöfartsverket.

Sjöfartsverket har tidligere presentert en rapport der det er pekt ut 31 vrak i svenske farvann som betegnes som spesielt miljøfarlige, ut fra den last og den drivstoffmengden som fantes om bord da fartøyet forliste.

Kartlegger miljøpåvirkning

I fjor ble det startet et prosjekt, ledet av Sjöfartsverket, for å finne ut om det var mulig å påvise miljøeffekter på havmiljøet ved vrakene. Blant vrakene som ble undersøkt nøyere var «Skytteren» som ligger i Skagerrak vest for Måseskär utenfor Uddevalla.

Måseskär

Sluttrapporten for prosjektet skal presenteres om noen uker, men denne uken ble konklusjonene presentert på den internasjonale vrak-konferansen «Wrecks of the World III» i Göteborg.

antatt våpen under havet

Nye bilder fra det svenske Sjöfartsverket av det de antar er gamle våpen. Bildene er tatt med fjernstyrt undervannsrobot.

Foto: Sjöfartsverket

– Vi har lenge fryktet at fartøy som ble senket utenfor Måseskär etter krigen er lastet med kjemiske stridsmidler som sennepsgassbomber. Nå har vi fått klare indikasjoner om at det faktisk er slik, blant annet gjennom bunnprøver som viser forhøyde verdier av arsenikk i området, sier Ulf Olsson.

Prøver å filme vraket

Prosjektgruppa håper også på å få bildebevis for at vrakene inneholder sennepsgassbomber. I løpet av måneden kommer Sjöfartsverket og det svenske Forsvaret til å prøve å filme vraket utenfor Måseskär.

– Vi registrerer også at det pågår veldig mye fiske i dette området, til tross for at sjøkartene advarer mot eksempelvis tråling. Det siste året har vi kunnet konstatere at det forekommer mye tråling mellom vrakene, sier Olsson.

Prosjektgruppen foreslår å vurdere et forbud mot fiske, dykking og oppankring i området ved Måseskär.

Sennepsgassbombe

Denne sennepsgassbomben ble fotografert under kartlegging av dumpede stridsmidler i Østersjøen i 2012. Nå har Sjöfartsverket indikasjoner på at vrak som ble senket vest for Måseskär på Västkysten også var lastet med sennepsgass.

Foto: Sjöfartsverket

Det kjemiske stridsmiddelet sennepsgass er, til tross for navnet, ingen gass. Det er en tyktflytende, klebrig væske. Når beholderne ruster og sennepsgassen kommer i kontakt med sjøvann begynner den å brytes ned. Da kan den gi fra seg giftstoffer som eksempelvis arsenikk.