Frykter folk glemmer betydningen av 8. mai

Da Ann Murbergs foreldre kom hjem til Finnmark etter andre verdenskrig, var alt de hadde borte. Hun frykter at folk skal glemme hvorfor vi markerer 8. mai.

Bombing Vadsø 1944

Sovjetunionen bombet blant andre byen Vadsø som var en viktig by for tyskerne. Samtidig brant også tyskerne ned store deler av Finnmark.

Foto: FINNMARK FYLKESBIBLIOTEK

– Det som opprører meg er at folk virker likegyldige til denne frigjøringsdagen, som betyr så mye for friheten vår, sier Ann Murberg.

Foreldrene hennes merket andre verdenskrig sterkt på kroppen, da de måtte flykte fra hjemfylket Finnmark. Da Norge ble frigjort 8. mai 1945 kunne de endelig dra hjem igjen.

Men der var det ingenting. Tyskerne hadde brent ned alt fra hus til låver. De hadde senket båter, og drept husdyrene. Foreldrene til Murberg måtte søke ly under en veltet båt, frem til hjemmet var bygget opp igjen.

– Den første vinteren var tøff for dem, forteller hun.

Hun ønsker mer fokus på frigjøringsdagen, som hun mener er en viktig markering av friheten vi har i Norge. Dagen markeres over store deler av landet, med saluttering, arrangementer og til å dele ut medaljer til krigsveteraner.

Murberg frykter spesielt at unge ikke vet hvorfor vi markerer dagen.

– Vi må gjøre folk stolt over at vi er en fri nasjon. Derfor er det viktig at flaggstengene ikke står tomme i dag.

VADSØ BOMBING 1944

Slik så Vadsø ut etter at Sovjetunionen hadde bombet byen.

Foto: FINNMARK FYLKESBIBLIOTEK

Har ikke lært om frigjøringsdagen

Skoleelever ved St. Olav videregående skole i Sarpsborg bekrefter noe av frykten Ann Murberg sitter med.

– Vi har lært veldig lite om frigjøringsdagen på skolen. Det er noe som bare har blitt nevnt, uten at vi har fått høre så mye om bakgrunnen, sier Anniken Haakenstad Engh.

Medelev Kristoffer Melby forteller at dagen ikke er så viktig for ham personlig.

– Det angår ikke meg, holdt jeg på å si. Det er ikke så viktig.

Hvorfor ikke?

– Det har ikke blitt markert og vi har ikke blitt fortalt så mye om bakgrunnen for dagen.

Er frigjøringsdagen viktig for dere som er unge?

– Det er viktig for historien. Men kanskje ikke for oss unge, sier han.

Kronprinsparet deltar når Konvoibyen i Risør markerer sitt 50-årsjubileum

Frigjøringsdagen ble markert over hele landet 8. mai. Her fra kransenedleggelsen på Solsiden i Risør, der Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit deltok på markeringen.

Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix

Historiker: – En utfordring

Statsstipendiat i historie Petter Ringen Johannessen svarer både ja og nei på spørsmål om han deler bekymringen til Ann Murberg.

I hans egen hjemby Fredrikstad, med over 80.000 innbyggere, møtte det kun opp drøyt 50 personer til markeringen av frigjøringsdagen ifølge Fredriksstad Blad.

– Litt av utfordringen er at krigsgenerasjonen er på vei ut av tiden. I årene fra 1945 og frem til i dag var det tidsvitnene, som i kraft av egen person og det de opplevde, som videreførte budskapet og de grunnleggende verdiene som samfunnet vårt er tuftet på. Barn i dag vokser opp uten den direkte kontakten med tidsvitnene. Det gjør at det påhviler min generasjon et stort ansvar for å føre denne bevisstheten videre, sier 48-åringen.

Optimist

Johannessen var i mange år en nær venn av Gunnar Sønsteby, Norges høyest dekorerte borger for sin krigsinnsats.

Petter Ringen Johannessen

Historiker Petter Ringen Johannessen ser utfordringen med at folk kan glemme hvorfor vi markerer frigjøringsdagen. Han er likevel optimistisk.

Foto: Anette Torjusen / NRK

I 13 år reiste de to sammen på rundt 90 årlige besøk og arrangementer rundt om i landet, og Johannessen fungerte blant annet som assistent og taleskriver for krigsveteranen.

Historikeren holder fremdeles 40-50 foredrag i året - ofte for skoleungdommer.

– Skolen er helt avgjørende, og jeg håper og tror at mange skoler er flinke til å fortelle om hvorfor vi markerer frigjøringsdagen og veterandagen. Under mine foredrag møter jeg veldig mange godt opplyste, interesserte og engasjerte ungdommer. Jeg er absolutt optimist, det er mange gode krefter blant de som kommer etter oss, understreker han.