NRK Meny
Normal

Frykter det blir mindre av dette

– Barnas lek står på spill hvis femåringer skal begynne på skolen.

Barnehage

Barndommens lek skrumper inn, mener lektor i pedagogikk.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Fagmiljøet ved førskoleutdanningen ved Høgskolen i Østfold frykter at barnas lek forsvinner med skolestart for femåringer.

Barn skal være barn lengst mulig.

Bengt Morten Wenstøb

Høyres utdanningspolitiske talskvinne, Kristin Vinje, foreslår at barn bør begynne på skolen ett år tidligere enn i dag, noe som ikke blir tatt vel i mot.

– Leken forsvunnet


Høyre vil vurdere enda tidligere skolestart, men det vil gå utover leken, mener høgskolelektor i pedagogikk ved Høgskolen i Østfold, Mette Røe Nyhus, som liker dårlig utviklingen etter at seksåringene begynte på skolen.

– Leken har forsvunnet og det samme har førskolelærerne, det som var viktig ble skylt ut med badevannet.

Selv om intensjonene er gode, mener hun og fagmiljøet på høgskolen at leken står i fare.

Mette Røe Nyhus

Lektor i pedagogikk ved ved Høgskolen i Østfold, Mette Røe Nyhus, er ikke begeistret for det nye forslaget.

Foto: Anette Torjusen / NRK

– Kan vi stole på intensjonene om lek, når vi har de erfaringene vi har. Leken må være helt sentral, barndommens lek, sier hun.

Hun forteller at intensjonen da seksåringene begynte på skolen, var å beholde leken. Nå har man erfaringer som viser at leken ikke har fått den plassen.

Mer skolemodne

Stortingspolitiker for Høyre i Østfold, Bengt Morten Wenstøb, vil ikke presse på for tidligere skolestart, selv om noen barn er mer modne.

– Noen er jo helt klart mer skolemodne på et tidligere trinn, men det bør være en generell regel at barn skal få være barn lengst mulig.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Politihelikopteret settes inn

    Politiet skriver på Twitter at politihelikopteret nå settes inn i letingen. De varsler at helikopteret kan komme til å kjøre relativt lavt og dermed også lage en del støy.