Normal

Frykter dårligere studietilbud

Forskerforbundet frykter at en fusjon mellom høgskolene i Østfold, Vestfold og Buskerud kan gå ut over profesjonstudanningene.

Ill.foto

Forskerforbundet tror at profesjonsutdanningene blir lidende dersom det skal brukes mye penger på fusjon mellom høyskolene i Østfold, Vestfold og Buskerud.

Foto: Bård Halvorsen/Høgskolen i Østfold

Høgskolen i Østfold kan få status som universitet dersom det blir fusjon med høgskolene i Vestfold og Buskerud.

Frykter dårligere tilbud

Men forskerforbundet frykter at profesjonsutdanningene kan bli svekket. I Østfold gjelder det grunnutdanningene for lærere, sykepleiere og ingeniører.

Førsteamanusensis Marit Eriksen ved Høgskolen i Østfold sier at en fusjon og dannelsen av et universitet blir svært kostbart.

– Departementet har sagt veldig klart i fra at det ikke er ekstra midler å hente til hverken fusjonsarbeid eller til utvikling av et universitet, og hvis vi skal gå i egen institusjon og lete etter penger, blir det gjerne utdanningene som må må bli mer effektive og koste mindre, og da tror vi at de blir dårligere, sier Eriksen.

Mye tyder på at dersom det blir fusjon mellom de tre høgskolene, vil de satse på å bli et universitet.

Høgskolene i Vestfold og Buskerud har allerede sagt at de ønsker universitetsstatus.

– Fagområder kan bli flagget ut

Forskerforbundet mistenker at dannelsen av en stor inter-regional institusjon kan føre til at man sprer de forskjellige profesjonsutdanningene på de tre fylkene.

Det kan bety at enten lærer, sykepleier- eller ingeniørutdanningen som tilbys i Østfold i dag, kan bli flagget ut.

Marit Eriksen mener det vil være uheldig.

– Om vi legger institusjonene til Vestfold eller Buskerud, vil jo det føles veldig langt for befolkningen i Østfold, som da kanskje heller vil reise til Oslo for å finne det tilbudet de trenger, sier Eriksen.

Fusjonsspørsmålet er foreløpig ute på høring, og fungerende rektor ved Høgskolen i Østfold, Hans Blom, sier at saken skal behandles av styret den 21. juni. Da kan også spørsmålet om universitet komme opp.

– Spørsmålet om universitetsdannelse vil være en naturlig del av diskusjonen når spørsmålet om fusjon skal behandles, sier Blom.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Se 2255-nyhetene her

    Programleder: Lotte Olsen Jessa
  • Temperaturen økt mest i Fredrikstad

    Fredrikstad havner på andreplass i en analyse fra EDJNet av temperaturøkningen det siste århundret i 558 europeiske byer, melder Nettavisen. Øverst er den svenske Kiruna, der snittemperaturen har økt med 3 grader, det samme som i Fredrikstad.

    Rundkjøring Nabbetorp Fredrikstadbrua
    Foto: Tor René Stryger / NRK