NRK Meny
Normal

Frykter anbudstrøbbel for Trøgstad

– Diskusjonen rundt nye omsorgsboliger i Trøgstad har blitt en diskusjon om finjus i stedet for en diskusjon om hvilke behov vi har for omsorgstjenester, sier ordføreren i Trøgstad.

Ordfører i Trøgstad Ole André Myrvold

Den endelige avtalen om å bygge 12 omsorgsboliger og servicebygning i Skjønhaug sentrum, må vedtas nå, mener ordfører i Trøgstad Ole André Myhrvold.

Foto: Christopher Oulie / NRK

Ole André Myrvold (Sp) og hans politiske hovedmotstander er enige om én ting: Planene om å bygge nye omsorgsboliger på Skjønhaug, har blitt en komplisert sak.

– Fra å være en gledelig sak, har det forandret seg til å bli en vanskelig sak som skaper unødvendig mye støy, sier gruppeleder i Høyre Christian Granli.

– Mistet grepet

Prosjektet startet for fire år siden som et forslag om å bygge 12 boliger for personer med nedsatt funksjonsevne. Men planene vokste fort.

Christian Granli, er Trøgstad Høyres ordførerkandidat

– Politikerne i Trøgstad må bryte avtalen med utbygger, siden planene for omsorgsboliger har økt så kraftig siden det opprinnelige anbudet, mener gruppeleder Christian Granli (H).

Foto: Anne Ognedal / NRK

– Det har kommet småendringer i prosjektet hele veien og til slutt har kanskje vi politikere mistet grepet på hva vi driver med, fortsetter Granli.

Nå er det planer om å bygge 24 omsorgsboliger, dagsenter, kontorer for hjemmesykepleie og oppholdsrom for ansatte. 12 av omsorgsboligene er delt opp i et annet anbud i tillegg til hovedanbudet.

Planene har vokst mye også siden den opprinnelige kontrakten ble inngått med firmaet KonseptPluss AS.

Høyre og KrF mener kommunen må bryte avtalen med firmaet, ellers risikerer kommunen å få en saftig bot for brudd på anbudsreglene.

Tre ganger så stort

Et notat fra advokat Marianne Dragsten, spesialist på offentlige anskaffelser, varsler at kommunen er i ferd med å bryte reglene.

Hun skriver blant annet:

«I dette tilfellet har Trøgstad kommune kunngjort et prosjekt til mellom 20 og 30 millioner kroner. Kontrakten som nå tenkes inngått, har en økonomisk verdi på mellom 80 og 100 millioner kroner. Kontraktens verdi er dermed omtrent tredoblet noe som i seg selv tilsier at dette er et helt annet prosjekt enn det som først ble utlyst. Det kan tenkes at det er andre leverandører som er interessert i å konkurrere om et prosjekt på 80 til 100 millioner kroner enn et prosjekt til 30 millioner kroner.»

I og med at kontrakten har blitt så stor skulle den også vært presentert i en annen database med et mye større marked av mulige leverandører.

Vil ha avtale nå

Det nyvalgte kommunestyret får en vanskelig sak på bordet tirsdag kveld. Ordføreren vil ha en endelig avtale om bygging med KonseptPluss AS.

– I utgangspunktet holder jeg meg til det flertallet i formannskapet gikk inn for torsdag. Det er at det i første omgang skal bygges 12 omsorgsboliger, et senter og 4–6 omsorgsboliger et annet sted i Skjønhaug sentrum. Jeg synes ikke notatet bringer noe nytt inn i saken, sier ordfører Myhrvold.

– Det viktigste med denne løsningen er at den dekker behovet for omsorgsboliger best. Nå bør vi fokusere på hva som gir gode omsorgsløsninger i Trøgstad.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Kjørte for fort og hadde dop

    En bilfører og passasjer er anmeldt etter at UP målte bilen til 103 km/t i en 80-sone i Råde. Politiet mistenker føreren for å være ruspåvirket, og passasjeren hadde en mindre mengde narkotika på seg.

  • Til legevakt etter lekasje


    Fem personer er sendt til sjekk på legevakten etter lekkasjen av kjemiske stoffer på Åkebergmosen industriområde i Råde i formiddag. Lekkasjen er nå stanset. Det begynte å lekke salpetersyre og natriumoksydløsning da det gikk hull i tankene etter et arbeidsuhell. Arbeidstilsynet skal undersøke hendelsen.